Home » Scotsman nekrolog: Pioneer vaskulær kirurg Andrew McLaren Jenkins

Scotsman nekrolog: Pioneer vaskulær kirurg Andrew McLaren Jenkins

by Edvard Munch
Borte fra operasjonssalen var Andrew McLaren Jenkins en ivrig laksefisker

Sandy Jenkins vil bli husket som en av de beste kirurgene i sin generasjon. Han var i spissen for å lede karkirurgi til å bli en kirurgisk spesialitet i seg selv.

Sammen med kollegene, Bernard Nolan og Vaughan Ruckley, hjalp han på midten av 1980-tallet Edinburghs vascular Surgery Unit med å bli en av de første som brøt bort fra paraplyen for generell kirurgi.

Registrere til vårt daglige nyhetsbrev

Nyhetsbrevet dempe støyen

Dette var i stor grad motivert av de utmerkede resultatene av kirurgisk behandling av pasienter med rupturerte aortaaneurismer av Edinburgh vaskulære kirurger, og Sandy Jenkins spesielt. Publikasjonen deres om emnet i 1986 er fortsatt mye sitert den dag i dag.

Sandy ble født i London i 1937 og familiens hjem var i Sunningdale, Berkshire, i utkanten av enorme furuskoger og myr, noe som tente Sandys kjærlighet til naturen, en egenskap som varte hele livet hennes.

Med krigsutbruddet, på slutten av 1939, ble det bestemt at Sandy og broren hans, Jock, skulle være tryggere i Skottland, så de reiste nordover for å bo, en tid, på Isle of Mull. I 1940 flyttet familien til Moffat, et sted Sandy har elsket hele livet og hvor hans lidenskap for fiske begynte, i en alder av fem, da han så laks for første gang i en Moffat Water Bridge. I 1945 ble familien gjenforent i Sunningdale.

Sandy ble utdannet ved Canford School i Dorset på begynnelsen av 1950-tallet, selv om han nylig hadde deltatt på «crammer» for å oppnå A-nivå-resultatene som trengs for å få ham inn på medisinsk skole fra University of Edinburgh i 1956, da familien hans hadde bosatte seg. liten gård nær West Linton.

Etter alt å dømme var han en hardtarbeidende student, men han likte også sosialt samvær. En apokryfisk fortelling involverte å drikke en halvliter øl mens han sto på hodet på Deacon Brodies Tavern i Edinburgh.

I det første året inkluderte den medisinske læreplanen botanikk, blant andre grunnleggende vitenskaper. Han studerte tydeligvis dette emnet flittig fordi han mange år senere fortsatt testet besøkende til huset sitt på de latinske navnene på planter og busker.

Etter eksamen i 1962 begynte han på videreutdanning som kirurg. Han hadde en rekke avtaler ved forskjellige sykehus i Edinburgh da han steg i gradene. Selv på dette tidspunktet var hans bemerkelsesverdige kirurgiske ferdigheter tydelige for både hans eldste og jevnaldrende.

Det var rundt denne tiden at Sandy møtte sin fremtidige kone, Pat, som jobbet som teatersykepleier ved Leith Hospital. Tilsynelatende blomstret ekte kjærlighet under en operasjon for hemoroider.

På slutten av 1960-tallet brukte Sandy tre år på å jobbe med kirurgisk forskning på et prosjekt som involverte transplantasjonsorganavstøtning hos rotter.

Han oppnådde den høyere graden Master of Surgery (ChM) med stor utmerkelse. Det var i løpet av denne tiden at flere nære venner og kolleger tragisk nok bukket under for hepatitt.

Les mer

Les mer

Nekrolog: David Baird, verdensekspert i reproduktiv biologi

Mellom 1972 og 1976 var han æreskonsulent i generell kirurgi og nyretransplantasjon, før han ble utnevnt til Vascular Unit of Edinburgh Royal Infirmary i 1976. Det var fra dette stadiet han har skapt en karriere som en av de beste spesialistene innen karkirurgi. . kirurger i sin tid.

Hans kliniske og kirurgiske ferdigheter har alltid vært av høyeste standard.

I tillegg gjorde Sandys rolige og vennlige tilnærming til alle han jobbet med ham enormt populær blant alle i avdelingen. Han hadde alltid et fint ord til alle han gikk forbi i gangen.

Det var imidlertid på operasjonssalen Sandy vakte mest oppmerksomhet; alltid rolig og upåklagelig selv i de mest ekstreme kirurgiske situasjoner, han hadde en betydelig innflytelse på flere generasjoner av kirurgiske praktikanter, hvorav mange, inspirert av hans dyktighet og medfølelse, fortsatte med karrierer innen karkirurgi.

Sandy trakk seg fra NHS i 2002 og til slutt fra klinisk praksis i 2007.

Sandy Jenkins hadde mer enn karkirurgi; Som en dedikert laksefisker har han reist verden rundt, inkludert Canada, Alaska, Russland og Norge i jakten på fiskens konge og hans kjærlighet til avsidesliggende og ville landskap.

Han var også en utmerket skytter, og hadde stor glede, spesielt i de sosiale aspektene ved filmdager, i hans elskede grenselandskap. Senere i livet ble han dyktig i det russiske språket, som han likte å bruke på sine mange fisketurer til Kolahalvøya, og skrev etter pensjonisttilværelsen en selvbiografisk beretning om livets erfaringer med fiske i inn- og utland, Cast of a Lifetime, og en historisk roman, Ringen og hakekorset, satt til Norge og Russland under andre verdenskrig.

Sandy likte ikke den beste helsen i sine senere år, men han klaget aldri over hånden han mottok og fortsatte å nyte skjønnheten og freden i skogen som grenser til hjemmet hans, frem til hans død, takket være nære venner og familie. ham.

Han var hengiven til sin kone Pat, deres barn og hans barnebarn. Han etterlater seg en imponerende kirurgisk arv, en rekke venner og beundrere, sin elskede lille gård nær West Linton og en kjærlig familie.

Hvis du ønsker å sende inn en nekrolog (fortrinnsvis 800-1000 ord, med jpeg-bilde), eller har et emneforslag, ta kontakt [email protected]

En melding fra redaktøren

Takk for at du leste denne artikkelen. Vi stoler på din støtte mer enn noen gang, siden endringen i forbruksvaner forårsaket av koronaviruset har en innvirkning på annonsørene våre. Hvis du ikke allerede har gjort det, bør du vurdere å støtte vår pålitelige og verifiserte journalistikk ved å registrere deg for et digitalt abonnement. Klikk på denne lenken for mer informasjon.

Related Videos

Leave a Comment