Home » SAS kansellerer tusenvis av flyvninger i sommer

SAS kansellerer tusenvis av flyvninger i sommer

by Siv Jensen

Hvis du planlegger å fly Scandinavian Airlines i sommer, vennligst sjekk e-posten din nøye de neste ukene. Flyselskapet kansellerer 4000 flyvninger.

For mange observatører er reiselivsbransjen i ferd med å nyte en blomstrende sommer. Etter to år med stenginger og andre reiserestriksjoner, rapporterer hoteller over hele Skandinavia om bestillinger som ligner på pre-pandeminivåer.

SAS-fly i Skandinavia. Foto: Markus Mainka / Shutterstock.com

Men ikke alt er bra med Scandinavian Airlines. Til tross for økt etterspørsel, har SAS bekreftet at de vil kansellere ca. 4.000 flyvninger fra sin sommerplan, eller ca. 5 % av alle flyvninger.

Først omtalt i den svenske avisen Dagens Industri, kuttene tilskrives personalmangel og leveringsproblemer. Pilotforbund er rasende og mener det finnes en enkel løsning.

4000 kutt over Skandinavia

SAS bekreftet kuttene og sa at de vil bli spredt over alle geografiske områder, inkludert innenlandsflyvninger til Norge. Grunnen? Det er komplekst, ifølge en brief Intervju med NRK med SAS direktør for samfunnskontakt Knut Morten Johansen.

SAS-fly på Oslo lufthavn i Norge
Mesteparten av SAS-flåten lå tom på asfalten i mange måneder under pandemien.

– Vi har nå valgt å redusere kapasiteten for sommermånedene, fra mai til august. Det er en travel sommer etter pandemien. Vi vil gjerne være uten både pandemien og krigen i Ukraina ”.

«Vi har forsøkt å løse denne situasjonen på best mulig måte ved å kansellere nå på forhånd for å ta vare på passasjerene som er berørt av dette,» la han til.

Vanligvis, når flyselskaper kansellerer et fly, blir passasjerer kontaktet via e-post og/eller SMS med informasjon og gitt et valg. Passasjerer kan vanligvis godta refusjon eller alternative flyreiser, noen ganger via tilkoblede flyplasser.

Pilotforbundet ble sint

Leder for Norsk SAS pilotforening, Roger Klokset, kalte situasjonen en «forutsagt katastrofe» og la til at SAS kunne ha unngått det ganske enkelt ved å ansette piloter som ble sparket under pandemien.

SAS-flyet tar av

Da reiserestriksjonene så at etterspørselen etter flyreiser stupte, ble opptil 40 % av SAS-ansatte permittert. Mange er ikke oppsummert.

«Det brakte oss inn i situasjonen vi ser nå, fordi vi ikke klarte å få inn nok folk i tide. Samtidig ønsker de ikke å få tilbake nok av de oppsagte i det gamle SAS, sier Klokset til NRK.

Klokset sa at mange av de tidligere sjåførene nå er dypt bekymret over situasjonen.

En vanskelig tid for SAS

SAS insisterer imidlertid på at «det er ingen rask løsning» og at det å gjenansette piloter ikke ville løse alle problemer. – Vi har nå et mål, og det er å ta vare på de berørte passasjerene, sa Johansen.

Selv om talspersoner for SAS ikke har gått mer i detalj, er det kjent at flyselskapet sliter med å tilpasse seg nye reisemønstre etter pandemien.

Interiør på Oslo lufthavn
Det er foreløpig ikke kjent hvilke avganger som blir berørt. På bildet er Oslo lufthavn.

I Norge er markedsforholdene annerledes med en utvinning nordmann og en raskt voksende Flyr som gir intens konkurranse.

Tidligere i år kunngjorde SAS-sjef Anko van der Werff «SAS Forward»en plan for å fullstendig gjennomgå alle aspekter av flyselskapets forretningsmodell.

Planen, som han sa «må være vellykket», innebærer en årlig kostnadsreduksjon på 7,5 milliarder SEK (800 millioner dollar), en overhaling av flåten, en digital transformasjon og innhenting av ny kapital.

Related Videos

Leave a Comment