Home » Sam Altman: Hva skjer på OpenAI?

Sam Altman: Hva skjer på OpenAI?

by Ashley Olsen
  • Av Zoé Kleinman
  • Teknologiredaktør

Bildekilde, Getty bilder

Legende,

Sam Altman så ut til å være en av lederne innen AI

Se for deg en kamp i styret for et multi-milliard dollar-selskap hvis futuristiske teknologi kan enten redde eller ødelegge verden.

Dens administrerende direktør, som har øret til verdensledere, ble kastet ut da seniorkollegene hans snudde seg mot hamkun for at resten av selskapet skal kreve at de selv får sparken.

Nei, det er ikke mitt forslag til et Netflix-drama, det er egentlig det som har skjedd de siste dagene på OpenAI.

Tekniske journalister, entusiaster og investorer så det hele utfolde seg på overstadig måte – selv om meningene er forskjellige om det var en thriller med høy innsats eller en farse.

Hvordan det startet…

I et blogginnlegg anklaget styret Altman for ikke å være «alltid ærlig i sin kommunikasjon» og sa at det hadde «mistet tilliten» til hans lederskap som et resultat.

Det er bare seks personer i det styret – og to av dem var Sam Altman og hans medgründer Greg Brockman som trakk seg etter at Mr. Altman ble sparket.

Bildekilde, Getty bilder

Legende,

OpenAI-medgründer Greg Brockman forlot også selskapet

Så fire personer som kjente Mr. Altman og selskapet godt nådde et bristepunkt så alvorlig at de umiddelbart tok affære, og tok hele teknologimiljøet på lur, inkludert, tilsynelatende – han, deres egne investorer.

Elon Musk – også medgründer av OpenAI – skrev på X, tidligere Twitter, at han var «veldig bekymret».

Ilya Sutskever, selskapets sjefforsker, var medlem av det styret og «ville ikke ta slike drastiske tiltak med mindre han anså det som absolutt nødvendig,» skrev han.

Herr Sutskever har nå uttrykt sin egen beklagelse – og er en av flere underskrivere på et dynamittbrev til styret, som ber om retur av Herr Altman og Herr Brockman og foreslår at de kan forlate OpenAI hvis mennene ikke blir gjeninnsatt.

Ignorer Twitter-innhold, 1

Vil du tillate Twitter-innhold?

Denne artikkelen inneholder innhold levert av Twitter. Vi ber om din tillatelse før du laster opp noe, da de kan bruke informasjonskapsler og andre teknologier. Det kan være lurt å lese Twitter retningslinjer for informasjonskapsler Og Personvernerklæring før du godtar. For å se dette innholdet, velg «godta og fortsett».

Slutt på Twitter-innhold, 1

Hva er årsaken til dette argumentet?

Så hva startet denne hurtigrullende snøballen? Faktisk vet vi fortsatt ikke – men la oss vurdere noen alternativer.

Altman vurderte angivelig noen maskinvareprosjekter, inkludert finansiering og utvikling av en AI-brikke, som ville ha vært en helt annen retning å ta OpenAI i. Hadde han gitt forpliktelser som styret ikke var klar over?

Eller kan det komme ned til en veldig gammel og veldig menneskelig spenning: penger?

I et internt notat, hvis innhold ble bredt formidlet, klargjorde styret at det ikke anklaget Altman for «økonomisk underslag».

Men vi vet at OpenAI ble grunnlagt som en ideell organisasjon. Det vil si et selskap som ikke har som mål å tjene penger. Den får tilbake nok av det den bringer inn til å dekke sine egne driftskostnader – og eventuelt overskudd reinvesteres i virksomheten. De fleste veldedige organisasjoner er ideelle.

I 2019 ble en ny filial av selskapet opprettet – og denne delen var fokusert på profitt. Selskapet forklarte hvordan de to ville sameksistere. For-profit-siden vil bli dominert av non-profit-siden, og det vil bli satt et tak på avkastningen investorer kan tjene.

Ikke alle var glade for det: det var angivelig en av hovedårsakene til Elon Musks beslutning om å forlate selskapet.

Imidlertid befinner OpenAI seg nå i den heldige omstendighet å være verdt mye penger. Et aksjesalg for ansatte, som ikke fant sted i dag, ville blitt verdsatt til 86 milliarder dollar (68 milliarder pund).

Kan det være at det var ambisjoner om å styrke den profittbringende siden av virksomheten?

Bildekilde, Getty bilder

Legende,

Microsoft-sjef Satya Nadella ønsket Mr. Altman velkommen til selskapet

OpenAI forsker på AGI – kunstig generell intelligens. Dette eksisterer ennå ikke og er en årsak til både frykt og respekt. Det er i utgangspunktet ideen at det en dag vil være AI-verktøy som kan utføre en rekke oppgaver så godt som, eller bedre enn, mennesker (dvs. oss) ikke kan gjøre det for øyeblikket.

Dette har potensial til å fullstendig endre måten vi gjør ting på. Jobber, penger, utdanning – alt dette blir kastet mens maskiner kan gjøre ting i stedet. Dette er et utrolig kraftig sett – eller i det minste blir det.

Er OpenAI nærmere dette enn vi tror, ​​og vet Mr. Altman det? I en helt fersk tale sa han at det som kommer neste år vil få den nåværende ChatGPT-boten til å se ut som «en sjarmerende slektning».

Jeg tror det er usannsynlig. Emmett Shear, OpenAIs nye midlertidige administrerende direktør, skrev på X at «styret *ikke* fjernet Sam på grunn av en spesifikk uenighet om sikkerhet.»

Han sier det vil bli åpnet etterforskning av hva som har skjedd.

Men Microsoft, OpenAIs største investor, bestemte seg for ikke å risikere at Altman tok teknologien andre steder. Han vil slutte seg til den Seattle-baserte teknologigiganten, har det blitt annonsert, for å lede et AI-forskningsteam som ennå ikke er etablert. Hans medgründer Greg Brockman følger ham, og å dømme etter antall ansatte som legger ut på X i dag, ser det ut til at han vil rekruttere noen av OpenAIs topptalenter også.

Mange OpenAI-ansatte deler den samme meldingen på X. Den lyder: «OpenAI er ingenting uten folket.»

Er dette en advarsel til Mr. Shear om at han kan ha litt rekruttering å gjøre? En BBC-kollega utenfor OpenAI-hovedkvarteret fortalte meg akkurat klokken 09:30 i San Francisco at det ikke var noen tegn til at folk skulle komme på jobb.

Eller er det rett og slett en påminnelse om at selv om denne sagaen handler om en form for teknologi som omskaper verden, er den innerst inne et veldig menneskelig drama.

Related Videos

Leave a Comment