Home » Sabunis veivalg – ingen morsom norsk historie – nyheter hos Politiken

Sabunis veivalg – ingen morsom norsk historie – nyheter hos Politiken

by Russell Crowe

I Sverige har Kristdemokraterna og nå også Venstre åpnet for støtte fra Sverigedemokraterna. I Norge raser søsterpartiene deres i opinionen etter samarbeid med Fremskrittspartiet.

– Det vi har sett i Norge er at det begynner å bli veldig vanskelig for de borgerlige sentrumspartiene å velge denne veien og alltid forbli aktuelle, forklarer Ali Esbati (V), tidligere leder av den norske tenketanken Manifest.

Mange sosialdemokrater ser sørover og er inspirert av det danske eksemplet hvor et sosialdemokrati med streng migrasjonspolitikk og velferdsreformer har tatt tilbake makten sammen med SD-modellen, Folkepartiet.Dansk, har kollapset i opinionen.

Men det norske eksemplet er kanskje mer interessant fra dagens svenske politiske ståsted.

Her leder konservative Erna Solberg en regjering tilsvarende den Ulf Kristersson (M) har ønsket å danne siden 2020. Moderater, liberale og kristendemokrater med støtte fra fremmedfiendtlige høyrepopulister.

– Jeg bodde i Norge og i løpet av den tiden gikk Venstre fra å være en identitetsgarantist for borgerlige sammenslåinger med Fremskrittspartiet til noen år senere å sitte i regjering med dem. Det vil være svært vanskelig å forstå for mange, anslår nestleder Ali Esbati (V).

Ali Esbati (V).

Da Høyre tok Fremskrittspartiet i regjering i 2013, tok Venstre og Kristelig Folkeparti avstand. Men i 2018 gikk Venstre inn i regjeringen for første gang og i 2019, etter store kvaler og partilederens avgang, også KrF.

Venstre får nå 1,9 % og KrF 2,4 % i ett undersøkelse av Norfakta i avisene Klassekampen og Nationen 10. april.

De liberale er selv med og bidrar til et politisk landskap som setter deres eget parti dårligere, sier Esbati. En hvor regjeringens alternativer reduseres til for eller mot høyrepopulisme og partier som samarbeider med ytre høyre tvinges til å legitimere den og dens fremmedfiendtlige krefter.

– Det vil kreve mye energi å spille ned: «Det er ikke så guddommelig farlig». FrP sier noen ganger litt tull. Dette styrker den delen av høyresiden, men det fungerer ikke som en holdning for partier med sterk sosial patos, sier Esbati.

– Samtidig er det en politisk konvergens mellom det tradisjonelle høyre, konservativt og liberalt, og det radikale høyre.

I Sverige har SD tatt et skritt til høyre i den økonomiske politikken, samtidig som de borgerlige partiene tilpasser innvandringsretorikken.

I Norge har Senterpartiet nytt godt av utviklingen og rollen som alternativ mellom høyre og venstre. Partileder Trygve Slagsvold Vedum nevnes nå som en potensiell tidligere regjering. Det ser ikke ut til å ha sluppet unna Annie Lööf (C). Spørsmålet er om dette suksessbegrepet kan overføres til Sverige?

– Du kan bare spekulere i det. Men det som er viktig er at det kreves et tydelig standpunkt overfor høyrepopulistiske og fremmedfiendtlige krefter. Når du tar det, vil du se hva du kan bygge for politiske konstellasjoner basert på det. Dette er virkeligheten vi har, sier Esbati.

Vil den parlamentariske virkeligheten presse det svenske Centerpartiet mot mindre nyliberalisme? Det blir interessant å følge med på, tror Esbati. Regjeringen til Jens Stoltenberg (AP) 2005-2013 var en koalisjon med Senterpartiet og den sosialistiske venstresiden.

For Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre er det viktig å gjenvinne tilliten. Norsk politikk belyser også sosialdemokratiets problemer i en tid med nye politiske splittelser.

– Det er alltid en tørst etter sosialdemokratisk politikk, spørsmålet er om de sosialdemokratiske partiene er i stand til å være tydelige og troverdige representanter for denne politikken, sier Ali Esbati (V), hvis kolleger fra det norske partiet i SV oppnådde 9,8 % i Norfakta / Klassekampen.

Moderaterna vil de etter norsk modell bringe SD inn i regjeringen? Er Norges politiske virkelighet i det hele tatt overførbar til Sverige?

Innvendingene er generelt at sammenligningen er halt fordi Fremskrittspartiet har andre ideologiske røtter enn SD.

– Det er store forskjeller mellom Fremskrittspartiet og SD, innrømmer Ali Esbati.

– Men det er viktig å forstå at Fremskrittspartiet opptar samme plass på den politiske grunnen – samme type problemer og måten å etnisere alle sosiale problemer, reelle og innbilte. Samtidig føre en økonomisk politikk som kommer de mest besatte til gode.

Norge går til valgurnene 13. september, ett år foran Sverige.

Related Videos

Leave a Comment