Home » Russland testet det nye «enkeltvåpenet»

Russland testet det nye «enkeltvåpenet»

by Liv Ullmann

Roboten, hvis offisielle navn er RS-28 Sarmat, har vært i produksjon i Russland siden 2000. Planen har lenge omfattet erstatning av tidligere versjoner utviklet på 1970-tallet. Men produksjonen ble forsinket – til 2022.

Tirsdag testet Kreml ICBM, med kallenavnet «Satan-2». Testen ble utført fra rombasen Plesetsk i det nordvestlige Russland, hvoretter den styrtet i Kura-testområdet utenfor østkysten av Kamtsjatka-halvøya.

På stedet på rombasen var president Vladimir Putin, som holdt en TV-tale.

– Dette helt unike våpenet vil forsterke kamppotensialet til våre væpnede styrker, sikre Russlands sikkerhet fra eksterne trusler og gjøre de som, i gløden til aggressiv retorikk, forsøker å true landet vårt, sa han. Daglig post.

LES MER: Russiske atomvåpenprodusenter kjøper svensk utstyr

«Det har ingen tilsvarende»

Presidenten gratulerte militæret med suksessen med testen. Men målet var å beskrive robotens dyktighet. Ifølge Putin kan den overvinne «alle moderne tilnærminger til anti-robotforsvar».

– Han har ingen kolleger i verden og han kommer ikke til å ha en på lenge, sa han.

Det antas at «Satan-2» er i stand til å bære opptil 10 stridshoder og kan reise omtrent 17 702 kilometer.

Den vestlige verden har kjent våpenet lenge, og testen kom ikke som noen overraskelse. På ettermiddagen kaller det amerikanske forsvarsdepartementet det en «rutinetest» og «ingen trussel», melder CNN.

Hendelsen kan imidlertid sees på som nok en påminnelse fra Russland om at landet har tilgang på atomvåpen.

Mandag sa utenriksminister Sergej Lavrov at han ikke vurderer bruken av atomvåpen «på dette stadiet» av invasjonen av Ukraina.

Forskeren på potensialet

Samtidig førte bekymringen til spredning på sosiale medier av feil informasjon om RS-28 Sarmat. Det har blant annet blitt hevdet at en enkelt robot kan ødelegge hele verden.

Det uttalte den britiske professoren Malcolm Chalmers, ved United Services Institute (RUSI) tenketank for forsvar og sikkerhet. Reuters som ikke er sant.

Hundrevis av stridshoder ville være nødvendig for en slik massiv ødeleggelse. En robot med ti stridshoder kan imidlertid ødelegge et område på størrelse med Frankrike eller Texas, sier han.

Ifølge Chalmers vil RS-28 Sarmat neppe representere et stort skifte i trusselen fra Russlands robotarsenal. Allerede før den nye versjonen hadde landet «betydelig destruktivt potensial», sa han til Reuters.

LES MER: Siste nytt om invasjonen av Ukraina
LES MER: Kartene viser: Slik går krigen i Donbass
LES MER: Premium Alarmen fra Kreml: katastrofal feil

«Verden før 24. februar eksisterer ikke lenger»

Aftonbladets lederside endrer retning i NATO-spørsmålet. Anders Lindberg, politisk sjefredaktør i Aftonbladet, forklarer hvorfor her.

NATO-ekspert: «Vi vil se konkrete resultater i løpet av de kommende ukene»

Albert Weckman tror at finske politikere vil ta avgjørelser i NATO-spørsmålet de neste ukene

Related Videos

Leave a Comment