Home » Russland: intensiverer angrepene i Kiev

Russland: intensiverer angrepene i Kiev

by Liv Ullmann

Russlands forsvarsdepartement sier robotangrep mot hovedstaden Kiev vil øke dagen etter vraket, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax. Departementet nevner ikke flaggskipet, men fastholder at det er et «svar på sabotasjen utført av de ukrainske styrkene på russisk territorium».

Ifølge det russiske forsvarsdepartementet ble det i løpet av natten utført et angrep på en «militær» fabrikk i utkanten av Kiev. Han skal også ha drept opptil 30 polske leiesoldater som kjempet på ukrainsk side i en landsby nær Kharkiv i nordøst. Detaljer om angrepene er ikke bekreftet.

Torsdag anklaget Russland Ukraina for å slippe helikoptre fra helikoptre over en landsby i Russlands Bryansk-region og at innbyggere i Belgorod ble evakuert etter at en landsby ble bombet, melder AFP. Begge regionene ligger nær den ukrainske grensen.

Kiev har benektet helikopterangrepet og anklager Russland for å organisere hendelsene for å spre «anti-ukrainsk hysteri» i landet.

Eksplosjoner og luftvarsler

Over natten rapporterte flere internasjonale medier at flyadvarsler ble hørt over store deler av Ukraina. Alarmen gikk i alle regioner i landet natt til lørdag, skriver nyhetsnettstedet Kyiv Independent på Twitter. Det er rapportert om eksplosjoner fra blant annet Kiev og Kharkiv i nord og Kherson i sør.

«Følg et øye med rapportene og gå tilbake til krisesentrene hvis flyalarmen ringer igjen», skrev ukrainske myndigheter på Telegram, etter at alarmen ble avsluttet ved to-tiden i natt.

Informasjon om Russlands angrep på landet er mangelvare fra ukrainsk side, som vanligvis ikke bekrefter eller avkrefter rapporter om angrep. Hovedårsaken er at de ikke ønsker å gi russiske styrker informasjon om de har truffet eller bommer på målet sitt, skriver BBC. Brukere av sosiale medier ble også advart om å dele bilder og videoer på angrepne nettsteder eller å dele detaljer om hvor det skjedde.

Tap av prestisje

Ifølge ukrainske myndigheter ble robotkrysseren Moskva fra Ukraina angrepet onsdag. Russerne innrømmer bare at det brant ombord i skipet og at det sank i storm da det ble slept til havn, men ikke at det ble angrepet. Ingen utenforstående var i stand til å bekrefte noen av påstandene.

Det er vanligvis rundt 500 sjømenn om bord i Moskva. Ifølge Russland ble de evakuert på grunn av brannen om bord.

Pentagon sier i en uttalelse at tapet av krigsskipet «er et alvorlig slag» for den russiske marinen. Joakim Paasikivi, oberstløytnant og militærstrategilærer ved Stockholm Defence College, beskriver hendelsen som et gigantisk tap av prestisje.

– Dette var flaggskipet til Svartehavsflåten.Det er godt mulig at det er slik ukrainerne sier at de traff Moskva med en marinemålrobot, eller at russerne hadde en ulykke. Uansett årsak sank skipet, så det er et gigantisk prestisjetap for Russland, sa han til TT torsdag.

– Denne typen ulykker er imidlertid svært sjeldne. At en brann kan senke et så stort skip virker nesten usannsynlig, legger han til.

Fakta: Robotkryssaren Moskva

Skipet er 186,4 meter langt, har et mannskap på 510 og en maksimal hastighet på 32 knop (59 km/t). Skipets rekkevidde er 10 000 nautiske mil (19 000 km) og var aktivt i Middelhavet under krigen i Syria.

Related Videos

Leave a Comment