Home » Robert Habeck kjøper naturgass fra Norge

Robert Habeck kjøper naturgass fra Norge

by Russell Crowe

For å bli mindre avhengig av russisk gass, regner økonomiminister Robert Habeck med mer flytende gass fra Norge. Skandinavene vil gjøre alt for å øke produksjonen.

Norge ønsker å levere mer naturgass til Europa under energikrisen og hjelpe Tyskland med spesialskip. – Vi prøver alt for å øke produksjonen, sa statsminister Jonas Gahr Støre under besøket av økonomiminister Robert Habeck (De Grønne) i Oslo.

Den statsdominerte leverandøren Equinor vil kunne pumpe ytterligere 1,4 milliarder kubikkmeter gass til Europa denne sommeren. I tillegg ønsker Norge å hjelpe Tyskland med spesialfartøy for flytende gass (LNG).

Ingen helt ny terminal nødvendig

Ifølge tyske regjeringskretser er det flere skip som den føderale regjeringen vil medfinansiere. De kan gjøre flytende drivstoff om til offshore gass, og eliminerer behovet for en helt ny terminal. Et slikt anlegg er planlagt i Wilhelmshaven slik at gassen raskt kan bringes i land.

Tyskland får mer enn halvparten av gassen fra Russland og leter etter alternative leverandører midt i invasjonen av Ukraina. Norge er allerede nest størst med rundt 30 prosent. Tyskland trenger rundt 100 milliarder kubikkmeter gass per år.

Habeck åpen for blått hydrogen

På mellomlang sikt ønsker Tyskland også å hente hydrogen fra Norge. Norge og Tyskland har dannet en arbeidsgruppe for å utforske mulighetene. Ifølge Habeck skal dette vise resultater om rundt seks måneder. Det vurderes også om det skal bygges en egen rørledning til Tyskland for dette.

Related Videos

Leave a Comment