Home » Rekordstore demonstrasjoner i Glasgow: over 100 000 handlinger kreves

Rekordstore demonstrasjoner i Glasgow: over 100 000 handlinger kreves

by Liv Ullmann

Trommer, helikoptre i luften, sekkepipe og slagord.

«Hva vil vi? Klimarettferdighet! Når vil vi ha det? Nå!»

På lørdag var gatene i Glasgow fylt med det som anslås å være godt over 100 000 demonstranter, mange av dem tydelig frustrerte over det de oppfattet som mangel på handling fra verdens land, som ligger bare noen få hundre meter unna, og de forhandler om hvordan verden skal håndtere klimakrisen. Det menneskelige toget strakte seg flere kilometer gjennom gatene i byen, noen ganger druknet i regnet. Ifølge medieoppslag er demonstrasjonene i Glasgow de største i forhold til en klimakonferanse.

Totalt ble det organisert demonstrasjoner på over 250 steder rundt om i verden. I London sentrum marsjerte demonstranter mot Trafalgar Square.

Langs gatene og på el-skapene og på veggene var det flere plakater med det siste virale sitatet fra Greta Thunberg – «bla, bla, bla», en støvel for alle de store løftene som nylig har kommet fra forskjellige land, men som aktivister av klimaet de mener bare er tomme ord og grønnvasking.

Foto: Peter Alestig

– Jeg kom hit på klimamøtet. Men ut fra det vi har diskutert så langt, ser jeg ingen reell handling. Håp er ikke i forhandlinger, jeg vil aldri føle det her. Jeg beklager, men det er alt, sier Mercedes Rodrigez fra Mexico, som er oppvokst i Skottland.

Og Den andre dagen på rad mens titusenvis av mennesker marsjerte gjennom Glasgow. Fredag, i forbindelse med Fridays for Futures-demonstrasjonen, holdt Greta Thunberg en sint tale til beslutningstakerne i forhandlingene.

Foto: Peter Alestig

– Det er ingen hemmelighet at COP26 er en fiasko. Vi kan ikke løse krisen med de samme metodene som satte oss i denne situasjonen fra begynnelsen, sa han og fordømte hele toppmøtet som en «public relations-arrangement».

Og mange av dem DN snakker med i lørdagens rally er enige. John Batts, 71, er en del av klimagruppen Extinction Rebellion.

– Det trengs handling for klimakrisen, ikke bare sladder. På det personlige plan er jeg bekymret for barnebarnas fremtid, sier han.

Samtidig viste det seg klimademonstrasjon tydelig at klimaspørsmålet ikke eksisterer i et vakuum. Her var alt fra aktivister som kritiserte imperialismen til aktivister for skotsk uavhengighet. Hector Macloud, fra nord i Skottland, var en av de sistnevnte.

– Vi kan gjøre mye mer for klimaet som en selvstendig nasjon. I Westminster tar de ikke dette seriøst.

Hva synes du om det som har kommet frem fra klimatoppmøtet så langt?

– Du kan ikke dømme det etter en uke, vi får se hva som skjer fremover. Forrige uke var det greenwashing, uten tvil. Når forhandlingene starter, kan vi se handling, men tilstedeværelsen av verdensledere her føles mer som et skue for media.

Storbritannias statsminister Boris Johnson var spesielt i forkant. Ikke minst siden tirsdag – etter høynivåmøtet i Glasgow mandag-tirsdag – fløy han et privatfly til London for å delta på en middag på en eksklusiv herreklubb, noe bl.a. The Guardian rapporterte det.

Imidlertid sa ikke alle demonstranter at klimaforhandlingene var meningsløse. Lovisa Nelson og Viktoria Larsson, to svenske studenter fra University of Edinburgh, var mer positive, selv med tanke på at forhandlerne ikke er blinde for hvor mange som faktisk tok til gatene i Glasgow.

– Jeg håper dette utgjør en forskjell og legger press. Da vet vi ikke hva som skjer i forhandlingene bak dørene. Men det er godt å se så mange folk her, det er bare gøy. Bare dette gir håp, sa Viktoria Larsson.

Hun studerer seg til å bli klimaforsker, med fokus på historiske klimaendringer, og er bekymret for hva mangel på handling kan føre til.

– Nå snakker vi om å holde oppvarmingen under to grader. Vi snakker om å holde det under tre grader snart. Jo før vi gjør noe, jo mer utgjør det en forskjell. Men hvor mange ganger har vi ikke snakket om at vi må gjøre noe «nå»?

Lovisa Nelson og Viktoria Larsson, to svenske studenter fra University of Edinburgh, deltar i det store arrangementet.

Lovisa Nelson og Viktoria Larsson, to svenske studenter fra University of Edinburgh, deltar i det store arrangementet.

Foto: Peter Alestig

Lovisa Nelson sa at det ikke er noen annen måte å løse krisen enn gjennom internasjonalt samarbeid.

– Selv om du kommer hit og du er sint og ikke har store forhåpninger, må du fortsatt sette ditt håp til internasjonale forhandlinger. Det er lett å gå bort og bli skuffet over verdens ledere. Men på dager som dette har man fortsatt et visst håp, sier Lovisa Nelson.

Det var en viss bekymring for at det skulle oppstå bråk i forbindelse med demonstrasjonen, men politiet DN snakket med kort tid før demonstrasjonen var av motsatt oppfatning.

– Vi tror det blir et gledelig arrangement. Vi er hyggelige her i Glasgow.

Og de viste seg stort sett å ha rett. En gruppe mennesker ble arrestert for å ha blokkert demonstrasjonen, skriver politiet på Twitter og en gruppe klimaaktivister blokkerte en bro sentralt i Glasgow, men ellers var demonstrasjonen preget av feststemning, musikk og dans, til tross for frustrasjonen fra klimaforhandlingene.

Greta Thunberg han hadde planlagt å holde en tale lørdag, men avlyste med den begrunnelse at han ønsket at folk skulle snakke om urfolk og marginaliserte grupper, ifølge opplysninger til DN. Den britiske aktivisten Asad Rehman og den ugandiske klimaaktivisten Vanessa Nakata talte blant andre.

– Innenfor den forurensningskonferansen gjemmer klimakriminelle seg bak piggtrådgjerdet og politiet. Vi har ikke til hensikt å godta selvmordspakten deres, sa Asad Rehman til de tusenvis som var i Glasgow Green Park, der marsjen endte.

Vanessa Nakata henvendte seg direkte til beslutningstakere i sin tale, hvor hun også beskrev hvordan klimaendringer påvirker blant annet hjemregionen hennes med økt tørke, gresshopper og ekstreme værforhold.

– Jorden har en stemme og nå snakker den til oss. Lytter du til hva jorden forteller deg?

For å vite mer:

Ungdom preger klimatoppmøtet på flere måter

Peter Alestig: Plutselig er 2 grader for hånden?

Related Videos

Leave a Comment