Home » Rekord: Nederland har vært uten regjering i syv måneder | Fri presse

Rekord: Nederland har vært uten regjering i syv måneder | Fri presse

by Russell Crowe

Dette har aldri skjedd før i Nederland. Selv mer enn sju måneder etter parlamentsvalget står nabolandet fortsatt uten ny regjering – og foreløpig er det ingen ende i sikte.

Haag (AP) – Mer enn syv måneder etter parlamentsvalget har Nederland ennå ikke etablert en ny regjering og derfor ny rekord. Med 226 dager på fredag ​​er dette de lengste koalisjonsforhandlingene i landets historie. Og det er ingen ende i sikte. Fire partier forhandler for tiden om videreføringen av den forrige koalisjonen under ledelse av høyreliberale statsminister Mark Rutte.

De lengste koalisjonsforhandlingene til dags dato for å danne Ruttes tredje kabinett var i 2017 og varte i 225 dager. Forøvrig satte nabolandet Belgia verdensrekord i koalisjonsforhandlinger. I 2010/2011 tok det 541 dager før regjeringen tiltrådte.

Valg 17. mars

Den 17. mars valgte nederlenderne et nytt parlament. Vinnerne var den høyreliberale VVD von Rutte og den venstreliberale D66. De hadde dannet en koalisjon med det kristeligdemokratiske CDA og ChristenUnie siden 2017. Men diskusjoner knyttet til innholdet startet først denne uken. Først sa Rutte at han ikke forventet rask suksess: «Det er også mye å gjøre», sa han.

Meningsmålingene hadde stått fast i flere måneder. Etter politiske saker, som hovedsakelig ble tilskrevet Ruttes VVD og CDA, ønsket D66 et lederskifte og støttet en fempartikoalisjon med sosialdemokratene og de grønne. Men de høyreliberale og kristendemokratene blokkerte det. Nyvalg kunne bare unngås fordi D66 hadde gitt opp blokaden og gikk med på å fortsette den forrige koalisjonen.

Related Videos

Leave a Comment