Home » Rapporter om kuppforsøk i Sudan | Nyheter fra hele verden

Rapporter om kuppforsøk i Sudan | Nyheter fra hele verden

by Russell Crowe

Khartoum – Tilsynelatende var det et kuppforsøk tidlig på morgenen i det østafrikanske Sudan.

Statsminister Abdullah Hamduk ble kidnappet av hærens medlemmer på et ukjent sted, ifølge en melding på informasjonsdepartementets offisielle Facebook -side. Tidligere rapporterte Al-Hadath kringkasteren og Sudan Tribune nyhetsportal om Hamduk-korreksjonen.

Fotogalleri: rapporter om kuppforsøket i Sudan

Hamduk - © Foto: AP / dpa / Arkiv

Ifølge den britiske organisasjonen Netblocks, som dokumenterer internettblokker rundt om i verden, har internett, mobilnettet og deler av det faste nettverket blitt stengt siden de tidlige morgentimene. The Sudanese Association of Professionals har lansert en appell om motstand på Facebook.

I følge en Facebook -melding fra informasjonsdepartementet, nekter Hamduk å støtte kuppet og oppfordret det sudanesiske folket til å «beholde freden og okkupere gatene for å forsvare revolusjonen». Medlemmer av overgangsregjeringen og flere ministre ble også arrestert. Militæret stormet hovedkvarteret til radio- og TV -stasjoner i Omdurman, nær hovedstaden Khartoum, og arresterte de ansatte. Viktige broer bør stenges.

Ifølge et øyenvitne var det stille den morgenen i boligområdet Khartoum i Riyadh. Øyenvitnet sa at den sivile motstanden hadde blitt kalt av høyttalere ved den lokale moskeen. Demonstranter skal ha brent dekk; himmelen hadde blitt svart, sa øyenvitnet. En nærliggende firefelts vei ble blokkert av demonstranter med stein og dekk.

Etter de første meldingene om et kuppforsøk, ble USA «dypt bekymret» og truet med å stanse bistanden. Et voldelig kupp ville undergrave de demokratiske ambisjonene til det sudanesiske folket og ville være «helt uakseptabelt», twitret USAs spesialutsending for regionen, Jeffrey Feltman. FNs spesialrepresentant for Sudan, Volker Perthes, uttrykte også sin «dype bekymring» i en uttalelse og oppfordret begge parter til å gå i dialog.

Utenriksminister Heiko Maas sa at et nytt kuppforsøk bør «klart fordømmes». Han oppfordret de ansvarlige i Sudan til å «fortsette prosessen med fredelig politisk overgang i Sudan mot demokrati og respektere folks vilje». Meningsforskjeller bør løses gjennom dialog. «Dette kuppforsøket må stoppes umiddelbart.»

På grunn av utviklingen har det føderale utenrikskontoret frarådet unødvendige reiser til Sudan. – I forbindelse med den interne politiske uroen i Khartoum har det blitt reist store broer og sjekkpunkter, både av militæret og som en del av demonstrasjonene. Telefon- og internettforbindelser har i stor grad blitt avbrutt, «sa departementet i et gjeldende reiseråd.» Bo på et trygt sted «og» unngå folkemengdene. «

Tonen mellom sivile medlemmer av overgangsregjeringen og militæret har blitt dypere de siste ukene. Ifølge regjeringsinformasjon var det allerede et kuppforsøk 21. september. Siden den gang har den politiske situasjonen i Sudan blitt forverret. Det har vært protester i flere uker. Demonstrantene ba om militær tilbaketrekning fra regjeringen og demokratiske reformer.

Sudan ble styrt av Omar al-Bashir i nesten 30 år. Den langsiktige herskeren ble kastet fra vervet i april 2019 av måneders masseprotester og et militærkupp. Som et resultat har militæret og den sivile opposisjonen blitt enige om en felles overgangsregjering som skal bane vei for valg.

© dpa-infocom, dpa: 211025-99-724929 / 8

Related Videos

Leave a Comment