Home » Rapport advarer om dannelse av sprekker på malmlinjen – Nyheter (Ekot)

Rapport advarer om dannelse av sprekker på malmlinjen – Nyheter (Ekot)

by Russell Crowe
  • Allerede i fjor advarte etterforskere fra Trafikverket om at det var fare for avsporing på strekningen mellom Gällivare og Narvik i Norge, der et av LKABs malmtog sporet av i går.

  • En byrårapport i januar 2020 sa at det er skinner som utvikler sprekker på minst 10 steder langs ruten.

  • Ifølge etterforskeren var det «fare for avsporing».

Allerede i fjor advarte etterforskere fra Trafikverket om at det var fare for avsporing flere steder langs strekningen mellom Gällivare og Kiruna, der et av LKABs malmtog sporet av i går. I en rapport fra etaten i januar 2020 ble det opplyst at det langs en 30 km strekning er skinner som sprekker «unormalt».

38 godsvogner på vei fra Malmberget til Gällivare til Narvik i Norge sporet av tidlig i går. Ingen ble skadet, men totalt 800 meter skinne må nå legges om, noe som gjør at malmlinjen ikke vil kunne brukes på en stund, det er ikke kjent hvor lenge. I mellomtiden vil persontog mellom Kiruna og Gällivare bli erstattet av busser.

Avsporingen skjedde vest for Gällivare, nærmere bestemt mellom Sikträsk og Lina Älv. Årsaken er foreløpig ikke fastslått og hendelsen skal nå etterforskes av Havarikommisjonen og det svenske transportverket.

Men allerede i fjor, I januar 2020 sa etterforskere fra det svenske transportverket i en rapport at deler av skinnene i denne seksjonen er laget av et bestemt stål fra en bestemt produsent og årgang. Og nettopp disse skinnestykkene, skriver det svenske Trafikverket, har en «unormal tendens til å utvikle vertikale sprekker med fare for avsporing som resultat».

Totalt er det over en distanse på 30 km at dette stålet vil bli funnet.

Trafikverkets rapport ble skrevet etter at nok et LKAB-malmtog sporet av ved Gäddmyr i januar i fjor, og denne gangen fikk trafikken til å stå stille i to uker.

Peter Jonsson i det svenske Trafikverket forteller at det hele tiden utføres vedlikehold på disse delene. Men om alt dette kan være årsaken til gårsdagens krasj, vil han ikke si ennå.

Related Videos

Leave a Comment