Home » Putin overlistet Storbritannias Brexit for å bruke Norge til å komme seg rundt EUs gasskrise: «Veldig heldig» | Vitenskap | Nyheter

Putin overlistet Storbritannias Brexit for å bruke Norge til å komme seg rundt EUs gasskrise: «Veldig heldig» | Vitenskap | Nyheter

by Liv Ullmann

Mange europeiske land frykter en gassforsyningskrise ettersom den russiske presidenten snur skruen på forsyningene etter et tilbakefall med Tyskland på rørledningen Nord Stream 2. Nord Stream 2 vil transportere gass fra Russland til Tyskland, utenom Ukraina og Polen, noe som allerede har skapt frykt at det skal brukes som et «våpen». Tysklands forbundskansler Angela Merkel og president Putin har kommet til enighet om at denne rørledningen, som forventes ferdigstilt i oktober, skal leveres av det russiske statseide gasselskapet Gazprom.

Den vil levere gass i over 745 miles, og Putin sies å håpe å stoppe Berlin fra å implementere EU-lover på tvers av systemet, som sies å være årsaken til hans siste trekk.

Dette kan legge press på både tyske forsyninger og andre land som importerer gassen.

Ettersom Storbritannia indirekte importerer russisk gass via Nederland, frykter noen eksperter at Storbritannia kan stå overfor gassrasjonering.

Men professor Michael Bradshaw, en global energiekspert ved Warwick Business School, sa at Brexit Storbritannia kan overliste Kreml.

Han sa til Express.co.uk: «Vi er veldig heldige som har et forretningsforhold med Norge, hvor vi har rørledningsfelt som kommer direkte fra dem i Storbritannia og vi kan regne med en viss mengde norske forsyninger.»

Norge, som ikke er medlem av EU, er hovedleverandør av både råolje og naturgass til Storbritannia.

I 2020 ble det importert om lag 11,7 millioner tonn råolje og 1,4 millioner tonn naturgass fra Norge.

Dette betyr at Storbritannia har en rekke gasskilder og er mindre avhengig av russisk gass, noe som betyr at de kan importere gass fra andre steder hvis og når Putin bestemmer seg for å begrense mengden gass som reiser inn i EU.

LES OGSÅ: Aspirerende Merkel hånet for kanselliets ambisjoner

«Dette har diversifisert tilbudet vårt».

LNG, eller flytende naturgass, er en annen form for gass som er en separat kilde fra rørledningen som bidrar ytterligere til å redusere Storbritannias avhengighet av den russiske rørledningen.

Med gassprisene allerede på rekordhøye i sommer, har dette ført til at det brennes enda mer kull i Storbritannia for å dekke energibehovet.

Kulden på begynnelsen av året førte også til at mange andre land trakk på gassreservene sine, og drev prisene opp.

Et gammelt kullkraftverk er nå slått på i Lincolnshire, kjent som West Burton A, som tidligere hadde vært i beredskap.

Related Videos

Leave a Comment