Home » Protester mot militærregjeringen i Sudan: døde og sårede | Fri presse

Protester mot militærregjeringen i Sudan: døde og sårede | Fri presse

by Russell Crowe

I Sudan utfordrer befolkningen militæret som har kommet til makten. En nasjonal motstandsdag bringer titusenvis av mennesker ut i gatene. Barrikadene brenner og skudd avfyres.

Khartoum (Dpa) – Ifølge den nasjonale medisinske komiteen har masseprotester fra den demokratiske bevegelsen i Sudan mot militære herskere resultert i dødsfall og skader.

Minst tre sivile døde i byen Omdurman lørdag da militsmenn skjøt dem. Medisinsk panel kunngjorde via Twitter at de døde hadde skuddskader i hodet og mageområdet. Øyenvitner rapporterte at det var stor befolkningsdeltakelse i protestene, samt barrikader med brennende bildekk.

Militæret i hovedstaden Khartoum med en stor kontingent hadde blokkert de fleste viktige broer og veikryss. På statlig fjernsyn sa politifolk på kvelden at de ble angrepet av noen demonstranter, men at de bare svarte med tåregass og ikke med levende kuler.

Militæret tok makten mandag i det nordøst-afrikanske landet med sine 44 millioner innbyggere, og utløste internasjonale protester og raseri. Lørdag ble erklært nasjonal motstandsdag. Både FN og Den europeiske union (EU) har oppfordret militæret til å vise tilbakeholdenhet. De siste dagene har sinte protester blitt gjentatt av tusenvis av sudanesere.

I mellomtiden avsatte militærledelsen i Sudan igjen ambassadørene i forkant av de landsomfattende protestene. Ifølge statlig fjernsyn var de de beste diplomatene i Sør-Afrika, De forente arabiske emirater og Tyrkia.

Sudans nye militære leder, general Abdel Fattah al-Burhan, ønsker å utnevne en ny regjeringssjef innen en uke. Så langt har han ledet en overgangsregjering sammen med lederen for den maktesløse regjeringen Abdullah Hamduk. Etter kuppet kunngjorde han oppløsningen. Den innførte også unntakstilstand. Internett og mange telefonlinjer er stort sett blokkert.

I april 2019 ble mangeårige hersker Omar al-Bashir kastet fra sin stilling etter måneder med masseprotester og et militærkupp. Militæret, ledet av Al-Burhan, og den sivile opposisjonen ble enige om et konstitusjonelt oppgjør om en felles overgangsregjering som ville bane vei for valget i 2022. Som et resultat var det forventet at Al-Burhan skulle trekke seg fra overgangsregjeringen innen slutten av året og gi plass til sivile.

Videre planla den sivile regjeringen omfattende økonomiske reformer som ville påføre militæret betydelige økonomiske tap. Militæret motsatte seg også den hjelpeløse statsminister Hamduks revurdering av menneskerettighetsbrudd, der Al-Burhan og andre innflytelsesrike generaler skal ha vært delvis involvert.

Related Videos

Leave a Comment