Home » Protest av Norge mot Qatar: Vikingkiste med budskap

Protest av Norge mot Qatar: Vikingkiste med budskap

by Russell Crowe
  • avJakob Böllhoff

    konkludere

Norges fotballandslag protesterer mot forholdene i VM-landet Qatar – ikke alle liker det

Verdens fotballforbund var smart nok da til å være tilgivende. Ifølge sine statutter, som forbyr politiske uttalelser under kamper, ville Fifa ha gjort rett i å iverksette tiltak mot nordmennene, som onsdag kveld advarte menneskerettighetssituasjonen i Qatar, vertsland for VM 2022, med t-skjorter. hovedkvarter i Zürich: «Fifa tror på ytringsfrihet og fotballens kraft for å drive positiv endring. Det er ingen disiplinærprosedyre mot det norske forbundet. Å vite at noe annet ville ha forårsaket en storm av dritt på det sensitive emnet.

Uansett hadde de norske kickerne levd opp til sin selvhevdende foregangsrolle når det gjelder VM-arrangementer i den første kvalifiseringskampen i Oslo mot Gibraltar. I forkant av den suverene 3-0-seieren over den iberiske fotballdvergen, presenterte skandinavene rundt Dortmund-stjernespissen Erling Haaland t-skjorter med påskriften «Respekt – På og utenfor banen» og ligner på «Rettighetshymnen – På og av» pitch. ”Trenere og veiledere deltok også.

Demonstrasjon mot Qatar: sport og politikk henger sammen

Den norske landstrener Stale Solbakken, tidligere Bundesliga-trener i 1. FC Köln, ønsket ikke å utelukke muligheten for å fortsette protesten i kampen mot Tyrkia lørdag. Og han protesterte mot å se sporten som en øy der politiske budskap ikke hadde plass. «For meg henger sport og politikk sammen,» sa 53-åringen. Det er viktig for ham at spillerne hans ikke bærer byrden alene. «Du sto opp for noe i dag som jeg synes er flott, og for det skal du få æren, og så må vi fortsette å jobbe».

Samtidig ble det onsdag kveld klart på stadion at også nordmennene polariserer med sin handling. Gibraltar-trener Julio Ribas sa etter kampen: «Jeg vil ikke at spillerne mine eller landslaget mitt skal politisere en slik begivenhet. Det handler om menneskerettigheter, men vi vil ikke at det skal forveksles med fotball. «Solbakken gjorde det umiddelbart kjent hvor mye han brydde seg:» Denne reaksjonen gir ikke mening. Kanskje han har spillere på laget sitt som vil si noe.»

Spesialforsamling om spørsmålet om boikott av fotball-VM fra Norge

Skandinavene vil ikke bytte så raskt. T-skjortekampanjen var bare det neste forventede steget i en debatt som har skutt fart i ukevis ikke bare i Norge, men fremfor alt. I slutten av februar oppfordret flere norske storklubber landslaget til å boikotte VM dersom de kvalifiserer seg. Norges Fotballforbund holder særmøte 20. juni i spørsmålet om boikott av fotball-VM. Stemmene for en var nylig blitt sterkere i Frankrike, Tyskland og Nederland. Menneskerettighetssituasjonen i Persiabukta kritiseres.

Nylig rapporterte det britiske avisen «The Guardian» at 6500 migrantarbeidere har dødd i Qatar siden VM-utdelingen i 2010. Tallet er ubestridt, men ikke hvordan det er klassifisert. Mens kritiske røster ønsket å se det som et bevis på de umenneskelige arbeidsforholdene på VM-plassene, etterlyste også ekspertene i dette landet en differensiering; fordi uten tilleggsopplysninger om avdødes bakgrunn er en seriøs vurdering av omkomne ikke mulig. Tallet 6500 alene egner seg ikke til direkte skandalisering. I de berørte kildelandene (India, Pakistan, Nepal, Bangladesh og Sri Lanka) er rundt 1,4 millioner mennesker i dag sysselsatt i Qatar, hvorav rundt én million er menn. «Zeit» beregner i denne sammenhengen: «I Tyskland, av en million menn mellom 20 og 25 år, dør i gjennomsnitt 400 per år, eller 4000 på ti år. Av 400 000 kvinner vil 800 dø om ti år.»

Faktisk har oppmerksomheten til den internasjonale offentligheten gjennom tildelingen av verdensmesterskapet ført til en forbedring av situasjonen i Qatar, som også innrømmet av menneskerettighetsaktivister – som imidlertid også klager over den utilstrekkelige implementeringen av reformer.

Det er mye å gjøre. Menneskerettigheter betyr selvsagt mer enn matematiske ligninger med antall dødsfall. For homofile, for eksempel, er situasjonen i et land som Qatar alltid ødeleggende. Så stor idrett med sin myke kraft vil gjøre det bra å blande seg inn i politiske saker i fremtiden, som de norske fotballspillerne. Virkelig, det ville vært Fifa, de ville la det fortsette. (Jakob Böllhoff med dpa / sid)

Related Videos

Leave a Comment