Home » Problemer med en tvist med Oslo

Problemer med en tvist med Oslo

by Russell Crowe
Fisk og chips

Den britiske nasjonalretten kan bli dyr etter mislykkede forhandlinger med Norge om fangstkvoter.


(Foto: dpa)

London For øyeblikket er «Fish and Chips» kun tilgjengelig for britene som importerte varer. Fredag, i Storbritannia, fikk mange representanter for fiskerinæringen luftet sitt sinne over de brutte samtalene med Norge.

Regjeringen har tidligere bekreftet at samtaler med Oslo om gjensidig tilgang til deres respektive farvann foreløpig har mislyktes. Mange sjøfolk frykter nå for jobben sin. Nasjonalretten fish and chips (stekt fisk i røre med pommes frites) kan snart bli dyrere for britene.

Siden Storbritannia forlot EU tidligere i år, har landet måttet forhandle frem bilaterale avtaler. Det ble inngått en rammeavtale med Norge i fjor, men det må settes kvoter på nytt hvert år.

«Vi har gitt et veldig rettferdig tilbud om tilgang til britiske farvann og omsetning av eksisterende fiskekvoter, men har kommet til den konklusjon at våre posisjoner er for langt fra hverandre i år,» heter det i en uttalelse fra det britiske landbruksdepartementet.

Dagens beste jobber

Finn de beste jobbene nå e
bli varslet på e-post.

Men for mange bransjerepresentanter er ikke dette nok. Det britiske fiskeselskapet, som så langt har landet mesteparten av den britiske fangsten av torsk med superfiskefartøyet «Kirkella», reagerte med indignasjon. «Som et resultat vil ingen arktisk torsk fanget av britene bli solgt av fish-and-chip-butikker for vår nasjonalrett,» klaget administrerende direktør Jane Sandell, ifølge en uttalelse. I stedet må alt importeres av norske fiskere, som ikke engang trenger å betale toll. Det er en svart dag for Storbritannia, en nasjonal forlegenhet og skam.

Lederen for NFFF Fish and Chip Shop Association, Andrew Crook, frykter innvirkning på prisene. – Vi er avhengige av noen innenlandske fangster for å holde markedet stabilt og fravær av konkurranse vil ha innvirkning på prisene, sa han ifølge en pressemelding.

Paraplyorganisasjonen til de britiske fiskeriorganisasjonene NFFO beklaget også at forhandlingene mislyktes. Så langt har fiskernes frustrasjon og skuffelse over Brexit hovedsakelig vært drevet av uoppfylte forventninger, men mangelen på en avtale med Norge betyr et betydelig tilbakeskritt.

Opposisjonsleder Keir Starmer i Arbeiderpartiet anklaget statsminister Boris Johnson for å «forråde» fiskerne.

Med Brexit gikk også Storbritannia ut av EUs felles fiskeripolitikk. Ifølge regjeringen ønsket dette å gjenopplive den lokale fiskeindustrien og gjøre det vanskeligere for europeiske fiskere å komme inn i britisk farvann.

Men problemet er at mesteparten av fisken som fanges utenfor den britiske kysten ikke er på den britiske menyen, men eksporteres til EU, som nå vanskeliggjøres av handelsbarrierer. Samtidig, da London gikk ut av EU, etterlot det seg også felles avtaler om tilgang til farvannene i Norge, Grønland, Island og Færøyene, hvor de fleste arter av fish and chips som torsk og fisk fanges hyse. Bilaterale avtaler pågår fortsatt.

Dessuten: The Brexit Timeline – Storbritannias uttreden av EU i et nøtteskall

Related Videos

Leave a Comment