Home » Politi: fem døde og to skadde i vold i Norge

Politi: fem døde og to skadde i vold i Norge

by Russell Crowe


– Symbolbilde: dpa

Fem mennesker ble drept og to andre såret i en voldshandling i Kongsberg, Sør -Norge. Det meldte ansvarlig politi onsdag på slutten av kvelden.

Den antatte gjerningsmannen er pågrepet. Handlingen fant sted rundt klokken 18.15 i sentrum av Kongsberg by, rundt 80 kilometer sørvest for hovedstaden Oslo. Overfallsmannen var bevæpnet med pil og bue – mens han også bar andre våpen, holdt det åpent til kvelden. Vi antar en isolert forfatter. Det er ikke søkt etter andre forfattere. Situasjonen er under kontroll.

Politiet kan dessverre bekrefte at det har vært flere skader og dødsfall, sier politiførstebetjent Øyvind Aas. De skadde ble fraktet til sykehus.

Angrepene skjedde flere steder i byen, opplyser politiet. Senteret er avsperret over et stort område. Ved 18:13 -tiden meldte flere personer til politiet at en bevæpnet mann beveget seg rundt i byen og skjøt mennesker med pil og bue, sa Aas. Handlingen skjedde flere steder sentralt i Kongsberg. Flere medier har rapportert om et supermarked som stedet for handlingen.

Mange spørsmål er fortsatt åpne

Bakgrunnen for handlingen var i utgangspunktet uklar. Det er for tidlig å si om det kan være terrorbakgrunn. Aas påpekte at han ikke kunne svare på mange spørsmål ennå.

En Kongsberg-beboer sier til NTB Nyhetsbyrå at hun hørte alarmen gå i et supermarked. Hun tenkte ikke så mye på det. Men så hørte hun også politibiler og ambulanser. Politiet gjennomsøkte garasjer og bakgårder i sentrum med lommelykter på kvelden.

– Det er en tragedie for alle involverte. Jeg har ikke ord, sier Kongsberg-ordfører Kari Anne Sand til Verdens Gang.

Solberg: «Rapportene er forferdelige»

Avtroppende norsk statsminister Erna Solberg uttrykte sine kondolanser til de som ble rammet av volden i den lille byen Kongsberg. – Våre tanker går først og fremst til de berørte og deres nærmeste, sa Solberg onsdag kveld på en pressekonferanse kalt på kort varsel i Oslo.

– Rapportene som kommer fra Kongsberg i kveld er grusomme, sa Solberg. «Forfatteren har begått forferdelige handlinger mot flere personer. Det er en svært tragisk situasjon som rammer Kongsbergsamfunnet hardt.» Det er viktig å understreke at ingenting er kjent om hendelsen.

Politiet var midlertidig bevæpnet som følge av hendelsen, meldte politiledelsen sent på kvelden. Dette er et beredskapstiltak – det er foreløpig ingen indikasjoner på endring i trusselsituasjonen i landet. Den norske hemmelige tjenesten PST ble også informert om hendelsen.

Hendelsen bringer vonde minner tilbake

For ti år siden ble Norge utsatt for det verste terrorangrepet i sin moderne historie. 22. juli 2011 detonerte høyreekstremisten Anders Behring Breivik en bombe gjemt i en hvit varebil i Oslos regjeringskvartal og drepte åtte mennesker.

Deretter reiste han til øya Utøya, rundt 30 kilometer unna, hvor han utga seg for å være politimann og åpnet ild mot deltakere på den årlige sommerleiren til ungdomsorganisasjonen til Arbeiderpartiets sosialdemokratiske parti.

69 mennesker, hovedsakelig ungdom og unge voksne, ble drept på Utøya. Breivik siterte høyreekstreme og islamofobiske motiver for sine handlinger. Han ble i august 2012 dømt til den da maksimale straffen på 21 år med en minimumsfengsel på ti år.

Hendelsen fant sted i det ikke-EU skandinaviske landet Norge på tampen av et regjeringsskifte: Sosialdemokraten Jonas Gahr Støre presenterer sitt statsråd i Oslo ved middagstid torsdag. – dpa

Related Videos

Leave a Comment