Home » Pil og bue-angrepet i Norge behandles som terror, opplyser politiet – WSVN 7News | Miami nyheter, vær, sport

Pil og bue-angrepet i Norge behandles som terror, opplyser politiet – WSVN 7News | Miami nyheter, vær, sport

by Russell Crowe

(CNN) – A angrep med pil og bue som forårsaket fem personers død i Norge behandles av politiet som en terrorhandling etter at tjenestemenn avslørte at den mistenkte hadde konvertert til islam og var bekymret for hans radikalisering.

Etterforskningen «vil avklare nærmere hva som var motivasjonen for hendelsene», opplyser Politiets sikkerhetstjeneste (PST) torsdag.

En 37 år gammel dansk statsborger bosatt i Norge ble arrestert og siktet for angrepet i byen Kongsberg, men politiet har ennå ikke offentliggjort hvilke siktelser han står overfor.

– Politiet har tidligere vært i kontakt med mannen, også på grunn av tidligere bekymringer knyttet til radikalisering, sa politiførstebetjent Ole Bredrup Sæverud torsdag.

Den mistenkte dukket ikke opp på radaren i år, men Sæverud indikerte, og sa at politiet «ikke mottok noen meldinger i 2021 om radikaliseringen».

Fire kvinner og en mann døde i angrepet. «Vi har noe informasjon om de fem personene som døde. Det er fire kvinner og en mann, ingen er foreløpig formelt identifisert. Det vil ta litt tid. De er alle mellom 50 og 70 år, sa Sæverud.

En tidslinje med hendelser på onsdag avslørte at det bare gikk 35 minutter mellom de første meldingene til politiet om en mann som skjøt pil og bue og arrestasjonen av den mistenkte.

Den første varslingen fra politiet kom til operasjonssentralen klokken 18.12, sa Sæverud. En patrulje ble umiddelbart sendt til stedet, fulgt av tre andre, sa han. Den første patruljen på stedet identifiserte bare gjerningsmannen kort.

I løpet av de neste minuttene kom det inn meldinger fra publikum om at den mistenkte var observert flere steder i Kongsberg, sa han.

Den mistenkte ble arrestert klokken 18.47, da 22 politipatruljer var utplassert og flere ressurser ankom. Det ble avfyrt varselskudd ved pågripelsen, sa Sæverud.

Etter det politiet nå vet, «virker det rimelig klart at alle sannsynligvis ble drept etter at politiet først kom i kontakt med gjerningsmannen,» sa han.

Gjerningsmannen antas å ha handlet alene, opplyser politiet.

Ett vitne til angrepet, Linda Ostergaard, syklet hjem med sine to døtre da hun kom til angrepet, ifølge CNNs svenske datterselskap Expressen.

«Min yngste datter var et par meter foran meg da hun plutselig stoppet fordi det var mange blålys,» sa Ostergaard.

«Vi så en politibil komme med sirenene på, og den stoppet på toppen av veien. To politimenn hoppet ut av bilen med våpen og løp inn i butikken her, og de ropte: «Væpnet politi, legg fra deg pistolen» ”.

«Da fikk vi beskjed om å gå, at vi måtte komme oss i sikkerhet. Så vi løp til hjørnet der, og stoppet der på hjørnet. Der møtte vi en annen mann som sa at det var han som ringte politiet og at gjerningsmannen hadde skutt ham i ryggen, her nede, og så så vi at det var en pil der borte på veien. Det var ikke en armbrøst, bare en lang pil som lå der.»

«Den skyldige har gjort forferdelige handlinger»

Angrepet kom på tampen av innsettelsen av en ny regjering etter at forrige måneds parlamentsvalg kastet ut det mangeårige konservative partiet.

Ap-leder Jonas Gahr Store overtar som statsminister torsdag. I et Facebook-innlegg beskrev Store angrepet som en «grusom og brutal handling».

På en pressekonferanse sent på kvelden i hovedstaden, Oslo, beskrev landets avtroppende statsminister Erna Solberg utviklingen i Kongsberg som «grusom» og lovet at «alle nødvendige ressurser» skulle settes inn.

«Forfatteren har gjort forferdelige handlinger mot flere mennesker. Det er en veldig dramatisk situasjon som har rammet Kongsberg-selskapet hardt og hendelsene ryster oss alle, sa han.

Kong Harald av Norge uttrykte torsdag sine kondolanser i en kort melding til Kongsbergs ordfører, og sa «resten av nasjonen er med deg».

«Vi står i solidaritet med pårørende og de som er skadet i smerte og fortvilelse,» sa han. «Og tenk på alle de berørte i Kongsberg som har opplevd at deres trygge nærmiljø plutselig er blitt et farlig sted. Det ryster oss alle når forferdelige ting skjer i nærheten av oss, når du minst venter det, midt i hverdagen på gaten”.

Angrepet kommer et drøyt tiår etter Norges verste terrorangrep.

I juli 2011, norsk høyreekstremist Anders Behring Brevik drepte 77 mennesker, mange av dem tenåringer, i et bombeangrep og væpnet vold. Han ble dømt til 21 års fengsel, maksimalt mulig straff.

I august 2019 stormet en annen mann en Oslo-moske bevæpnet med våpen før han ble overveldet. Det året rapporterte landets etterretningstjeneste at høyreorientert terrorisme var på vei oppover globalt og advarte om at landet sannsynligvis ville bli målrettet i nær fremtid.

The-CNN-Wire™ og © 2021 Cable News Network, Inc., et Time Warner-selskap. Alle rettigheter forbeholdt.

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få siste nytt rett i innboksen din

Related Videos

Leave a Comment