Home » På Anchorage-konferansen sier ambassadører at de ser en mer militarisert fremtid for Arktis

På Anchorage-konferansen sier ambassadører at de ser en mer militarisert fremtid for Arktis

by Edvard Munch
Joe Manchin og det amerikanske utenriksdepartementets arktiske koordinator James DeHart på Arctic Encounters Symposium i 2022 i Anchorage. (Foto av Lex Treinen/Alaska Public Media)

Arktiske nasjoner øker sine militære utgifter som svar på den russiske invasjonen av Ukraina.

Det var budskapet fra amerikanske toppambassadører og senatorer fra arktiske nasjoner fredag ​​på Arctic Encounters-konferansen i Anchorage.

– Det som skjer er at i stedet for å splitte oss, forener Putin oss i Europa, sa Tiina Jortikka-Laitinen, Finlands ambassadør.

Hun sa at for første gang i landets historie støttet flertallet av innbyggerne NATO-medlemskap, noe som vil garantere en militær reaksjon fra andre medlemmer dersom Finland ble angrepet.

Den norske ambassadøren Anniken Krutnes fortalte reportere på Arctic Encounters-symposiet i Anchorage at hun ser for seg et mer militarisert Arktis etter den russiske invasjonen av Ukraina i februar. «Vi er bare fem og en halv million mennesker. Femtito F-35 – det er en stor ting for oss, sa hun. «Vi kjøper et maritimt overvåkingsfly, P-8s, vi kjøper nye ubåter.» (Foto av Lex Treinen/Alaska Public Media)

Den finske ambassadøren snakket sammen med åtte andre ledere, inkludert den amerikanske senatoren Lisa Murkowski, på en 40-minutters pressekonferanse. Jortikka-Laitinen og den norske ambassadøren sa at landene deres kjøpte mer enn 50 F-35 jagerfly hver for seg som svar på Russlands invasjon, og at de ser for seg en mer militarisert fremtid i Arktis.

«Vi er bare fem og en halv million mennesker. Femtito F-35 er noe viktig for oss, sa Norges ambassadør Anniken Krutnes. «Vi kjøper et maritimt overvåkingsfly, P-8s, vi kjøper nye ubåter.»

Det to dager lange Arctic Encounters Symposium ble holdt på Dena’ina-senteret og inneholdt presentasjoner fra forskere, myndighetspersoner og urfolksledere fra arktiske nasjoner, samt land med interesse for Arktis som Japan og Storbritannia. De snakket om temaer som arktisk helse, ressursutvikling og miljø. Dette er første gang det årlige arrangementet arrangeres i Anchorage.

Demonstranter som motsetter seg oljeutvikling ved Arctic Refuge utenfor Dena’ina-senteret hvor politiske, industrielle og urfolksledere møttes for 2022 Arctic Encounters Symposium. Protestledere fordømte det de så som en overrepresentasjon av industri- og utviklingsinteresser på symposiet. (Foto av Lex Treinen/Alaska Public Media)

Russiske tjenestemenn var ikke til stede. De informerte arrangørene dager før Russland invaderte Ukraina i februar at de ikke ville komme, ifølge Arctic Encounters-direktør Rachel Kallander.

«Vi fikk vite at det fortsatt var interesse senere, men det var ikke passende på det tidspunktet,» sa Kallander. «Og vi hadde en hjertelig utveksling i den forbindelse.»

Mens Russland har blitt diplomatisk avskåret fra mange andre vitenskapelige fora og prosjekter rundt om i verden, sa Murkowski at det fortsatt er en samarbeidsavtale med kystvakten for å svare på nødssituasjoner i Beringhavet.

«Vi håper absolutt at vi ikke har noen miljøspørsmål vi må forholde oss til, men jeg tror det taler til det som har blitt satt opp historisk, hvor vi ikke har mye ressurser i Arktis, vi må stole på hverandre, sa hun.

Symposiet Arctic Encounters ble avsluttet fredag ​​kveld.

Related Videos

Leave a Comment