Home » Omfattende gruvelobbying fra tidligere statsråder – er styreleder i gruveselskaper

Omfattende gruvelobbying fra tidligere statsråder – er styreleder i gruveselskaper

by Russell Crowe

Anders Sundström har vært i sentrum av svensk makt i flere tiår. Han var særlig handels- og industriminister i regjeringen til Göran Persson. Siden har han for eksempel vært administrerende direktør i Folksam og styreleder i Swedbank.

Han er nå styreleder i gruveselskapet Kaunis Iron. Han har i flere år forsøkt å få myndighetene til å fremskynde autorisasjonsprosedyrene.

Göran Persson, nå styreleder i det statlige gruveselskapet LKAB og Beowulf mining, med tidligere moderat arbeidsminister Sven Otto Littorin som styreleder, forsøkte også å påvirke fylkesstyret og regjeringen gjennom blant annet personlige møter.

– Jeg tror fylkeskommunene har et problem. De har en enorm helling mot verneinteresser, sier Anders Sundström.

Gode ​​kontakter med S

Anders Sundström har fortsatt gode kontakter innad i sosialdemokratene. Partneren hans er blant andre utenriksminister Anna Hallberg (S).

Han snakket nylig med den nye næringsministeren.

– Jeg vil ikke rapportere det vi snakket om. Det er følsomt. Vi snakket om miner, sier Anders Sundström.

Anders Sundström forsøkte også å påvirke ledelsen av det svenske Naturvårdsverket og møtte deres generaldirektør.

– De argumenterer for sin sak og jeg for min, sa han.

Anders Sundström har også meninger om hvordan regjeringen regulerer myndigheten, Fylkesnemnda.

– Forskriftsbrevet som regulerer fylkeskommunene er svært omfattende og inneholder i hovedsak spørsmål utformet av Miljøverndepartementet. Det er ingen vekstmål i forliksbrevet.

Sa du det?

– Jeg har sagt dette til alle regjeringene i alle år.

Næringsminister: Samme rettssak som alle andre

Ifølge næringsminister Karl-Petter Thorwaldsson får ikke gruveselskapene særbehandling.

– Det stemmer ikke at de får en EA til fordi de har en tidligere statsråd eller statsminister som styreleder. De skal ha samme miljøkarakter som alle andre.

Ifølge sysselmannen i Norrbotten, Lotta Finstorp (M), er det helt feil at myndigheten har en egeninteresse som bremser og forsinker prosessene.

– Jeg er tidligere lovgiver og hvis jeg som lovgiver hadde visst at våre myndigheter ikke følger lovverket som jeg bestemte, hadde det vært ekstremt alvorlig.

I søndagens Dagbok-episode diskuteres gruvespørsmålet, næringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) intervjues i studio.

Related Videos

Leave a Comment