Home » Oljerike Norge går til valg med klima på agendaen

Oljerike Norge går til valg med klima på agendaen

by Russell Crowe

STAVANGER, Norge (AP) – Nordsjøens olje og gass har bidratt til å gjøre Norge til et av de rikeste landene i verden. Men mens nordmenn går til valg på mandag, har frykt for klimaendringer satt industriens fremtid høyt på kampanjedagsordenen.

De regjerende Høyre, med statsminister Erna Solberg i spissen, og opposisjonspartiet Arbeiderpartiet, som leder meningsmålingene, tar begge til orde for en gradvis bortgang fra fossilt brensel som fortsetter å støtte økonomien.

Men de større partiene styrer sjelden alene i Norge; mindre aktører er vanligvis pålagt å bygge en flertallskoalisjon og kan ha stor innflytelse på regjeringens agenda. Noen etterlyser et mer radikalt brudd med landets dominerende industri og inntektsstrøm.

«Vår oppfordring er å slutte å lete etter olje og gass og å slutte å distribuere nye tillatelser til bedrifter», sier Lars Haltbrekken, klima- og energitalsmann for venstresosialistiske parti, en sannsynlig koalisjonspartner for Ap. Han sier at etter åtte år i embetet beskytter regjeringen en status quo i en tid hvor landet tørster etter en fremtid etter olje.

I august skapte en rapport fra FNs mellomstatlige panel for klimaendringer som forutsier globale flom og branner en bølge i Norge som toppet seg under denne valgkampen.

Det tvinger også nordmenn til å slite med et paradoks i hjertet av samfunnet.

Med sitt vannkraftnett og elbiler er de blant verdens mest entusiastiske forbrukere av grønn energi, men flere tiår med olje- og gasseksport betyr at denne nasjonen på 5,3 millioner mennesker nyter en sjenerøs buffer av velvære, og den ligger på verdens største finansielle suverene formue.

Tina Bru, olje- og energiminister, sier det er utenkelig at landet skal avslutte landets største industri, som står for mer enn 40 % av eksporten og direkte sysselsetter mer enn 5 % av arbeidsstyrken.

«Mitt spørsmål er alltid: hva skjer etter at du slutter? Hva annet vil du gjøre for å sikre at verden når sine klimamål? Det kan påvirke klimabudsjettet vårt, men det vil ikke utgjøre en forskjell globalt, sier han.

Han er enig i en rapport fremhevet av Norsk olje- og gassforening, en industrigruppe, om at å avslutte norsk produksjon vil ha en netto negativ effekt på globale utslipp. Etterspørselen ville forbli den samme og renere norsk produksjon ville bli erstattet av andre land med høyere utslipp, sier han. Han foretrekker en langsiktig, etterspørselssentrert tilnærming.

«Det er litt skuffende i denne kampanjen der vi ser at den eneste måten å diskutere politikk og ha troverdighet på viljen din til å kutte utslipp er å slutte å produsere olje og gass. Det er en mye mer nyansert sak som involverer andre ting som landbruk og transport”.

Omtrent 70 % av alle nye biler som selges i Norge er elektriske, forbrukere fortsetter å nyte godt av statlige subsidier og regjeringen har rapportert at miljøavgiftene vil øke. Tidligere denne måneden foreslo han også en endring av det eksisterende skatteregimet, der noen oppdagere må ta mer risiko enn å lete etter olje.

Arbeidet støtter tilnærmingen og innrømmer at det kartlegger en lignende fremtid for bransjen. Men han lovet en mer intervensjonistisk industripolitikk som vil rette støtten til nye grønne næringer, som vindenergi, det «blå hydrogenet» som bruker naturgass til å produsere et alternativt drivstoff og fangst og lagring av karbon, som det søker å begrave. karbondioksid under havet.

Imidlertid risikerer enhver hestehandel etter valget å bli anstrengt for Labour. Sosialistisk Venstre sier at de ikke vil tilby støtte lett, og den andre sannsynlige partneren, Senterpartiet, etterlyser også en mer offensiv tilnærming til energiskifte.

– Akkurat nå er planen vår å stille sammen med våre to gamle venner fra disse partiene, sier Espen Barth Eide, talsperson for Arbeiderpartiets Energi. – Vi tror fortsatt det fungerer. Men hvis deres åpne posisjon er å avslutte leting, vil det ikke skje. … Vi vil prøve å ha en moden dialog om neste fase av oljeindustrien”.

Det meste av landets olje og gass kommer fortsatt fra modne områder i Nordsjøen, men de fleste uutnyttede reservene ligger i Barentshavet, over polarsirkelen, en rød linje for miljøvernere. Eide sier et mulig kompromiss kan bli funnet ved å fokusere på hvor oljeleting kan finne sted i fremtiden.

Haltbrekken, tidligere president i den norske klimaorganisasjonen Friends of the Earth, sier imidlertid at den nye regjeringen må være mer presserende. – IPCC-rapporten gjorde et enormt inntrykk på befolkningen. Men det er én ting jeg frykter mer enn det som står i rapporten, og det er at apatien og fortvilelsen vil ta overhånd. Folk tror kanskje at dette er et så stort problem at vi ikke kan gjøre noe med det. Men vi kan. Vi kan gjøre mye for å fikse det. Det må bare starte nå.»

Valgspådommene vil bli publisert på mandag etter at avstemningen stenger kl. 21:00 (1900 GMT). Den endelige offisielle opptellingen for parlamentet på 169 medlemmer kommer vanligvis på et tidspunkt over natten, men eksperter tror resultatene kan komme raskere i år med et rekordantall mennesker som allerede har tatt valget på forhånd. Mer enn 78 % av de kvalifiserte i denne nasjonen på 5,3 millioner stemte i det siste nasjonale valget.

___

Les flere historier om klimaspørsmål fra Associated Press på https://www.apnews.com/Climate

Related Videos

Leave a Comment