Home » Også sangeren Pink protesterte: etter bikiniskandalen er shorts tillatt

Også sangeren Pink protesterte: etter bikiniskandalen er shorts tillatt

by Roald Amundsen

Også sangeren Pink protesterte
Etter bikiniskandalen er shorts tillatt

I juli var det stor protest: Norske beachhåndballspillere ble bøtelagt av IHF, verdenshåndballforbundet, fordi buksene deres var for lange. Nå reagerer IHF og endrer reglene, men fortsetter å miste likestillingen.

Verdens håndballforbund IHF reagerte på protestene og endret kleskoden for strandhåndballspillere. I konkurransereglene av 3. oktober 2021 vil IHF tillate «shorts og trange bukser» for kvinnekonkurranser i fremtiden. Til nå var bikinibukser obligatorisk. Ifølge IHF trer forskriften for spillerbekledning i kraft 1. januar 2022.

Utløseren for regelendringen som nå har skjedd har vært tilfellet med norske beachhåndballspillere. Fordi de hadde brukt litt lengre sportsbukser i stedet for de obligatoriske bikinibuksene i protest ved EM i Bulgaria i juli, måtte de betale en bot på 1500 euro etter en avgjørelse fra det europeiske håndballforbundet for «upassende klær». Endringen til de litt lengre buksene var en «spontan handling», sa riksspiller Katinka Haltvik, allmennkringkaster NRK den gang.

Kringkasteren meldte at utvalget allerede hadde søkt om å slippe å spille i bikini før første kamp. Paraplyorganisasjonen takket nei. En bot på 50 euro per person og spill ble opprinnelig kunngjort som en sanksjon. Summen ville vært 4850 euro, som den norske foreningen ville vært villig til å betale. Men så, før åpningskampen, ble det ifølge Haltvik plutselig sagt at laget ville bli diskvalifisert dersom de konkurrerte i shorts. Så laget ga opp fordi de ville spille. I den lille finalen om tredjeplassen stilte imidlertid nordmennene i bukser i stedet for bikini og gikk som et tydelig eksempel.

Den påfølgende boten utløste en bølge av indignasjon. Etter at den norske idrettsministeren snakket om en latterlig regel, ba han verdensforbundet om å gjøre en endring i en felles uttalelse med alle skandinaviske idrettsministre. Og den amerikanske sangeren Pink var også med, hun ville støtte norske beachhåndballspillere i deres kamp mot sexisme. «Jeg er veldig stolt av de norske beachhåndballspillerne som protesterer mot de svært sexistiske reglene på deres «uniform», tvitret 41-åringen. «Det europeiske håndballforbundet bør betale en bot for sexisme.» I tillegg sa sangeren at hun ønsket å godta boten som forbundet hadde ilagt laget.

Nå har endelig protesten fungert. Forbundet gikk imidlertid glipp av muligheten til å endre reglene slik at kvinner og menn har like rettigheter: Den nye forskriften legger også opp til at kvinner skal bruke «trange bukser». Når det gjelder menn, eksisterer imidlertid ikke disse reglene. I stedet sier regelverket deres at de må spille i shorts som ender «minst fire tommer» over knærne.

Related Videos

Leave a Comment