Home » «Ødeleggelsen» av fotball: Europeiske forbund truer med å trekke seg fra FIFA

«Ødeleggelsen» av fotball: Europeiske forbund truer med å trekke seg fra FIFA

by Russell Crowe

«ødeleggelsen» av fotball
Europeiske forbund truer med å trekke seg fra FIFA

Mot den store motstanden i Europa ønsker FIFA-sjef Gianni Infantino å gjennomføre planene sine for å optimalisere fotball-VM. Noen foreninger truer med å forlate verdensforeningen. Det er sabelraslen før avgjørelsen som skal tas i år.

I debatten rundt de kontroversielle planene om et verdensmesterskap annethvert år, vurderer andre europeiske fotballforbund å forlate FIFA. Ifølge media vurderer mer enn et dusin europeiske foreninger å avslutte medlemskapet i verdensforbundet som en siste utvei. Rapporter dukket opp kort tid etter at FIFA-sjef Gianni Infantino snakket med flere europeiske forbundsledere på tirsdag om å reformere menns internasjonale kampplan fra 2024.

Et mulig verdensmesterskap annethvert år er for tiden gjenstand for kontrovers, de kontinentale foreningene i Europa og Sør-Amerika avviser det kategorisk. Aleksander Ceferin, president i den europeiske fotballunionen, har truet med boikott fra Europa. Senest gjorde de nordeuropeiske forbundene Danmark, Sverige, Norge, Finland, Island og Færøyene sitt standpunkt mot et VM annethvert år klart i en felles uttalelse. «I verste fall og som en siste utvei» kan det ikke utelukkes at foreningene melder seg ut av FIFA i protest, ifølge en uttalelse fra det danske forbundet.

Enhver oppsigelse av medlemsforeningene er regulert av artikkel 18 i FIFA-vedtektene. Fratredelser kan følgelig skje ved utgangen av et kalenderår, tilsvarende erklæring må avgis senest seks måneder før utgangen av året. Så dette kunne ikke lenger skje i 2021. Lag fra deres respektive land vil derfor ikke lenger kunne delta i FIFA-konkurranser, men som UEFA-medlemmer vil de fortsatt kunne delta i konkurranser arrangert av European Continental Association.

Kritikk og trusler strømmer inn i verdensorganisasjonen fra alle kanter. Så langt har han imidlertid forholdt seg rolig. Til tross for de dystre scenariene til noen varslere. De kommer fra Sør-Amerika og Europa, de sentrale kontinentene for sportsfotball. Så det er ikke overraskende at Javier Tebas, sjef for den spanske La Liga, advarte i et intervju med «Sport Bild» om at den nye rytmen ville ødelegge «hele fotballøkosystemet», spesielt i Europa.

Hvis FIFA verdensforbund håndhever planene sine til tross for massiv motstand, kan effektene bli fatale, ifølge Tebas. «Det er mulig at ligaene skal nedskaleres, verdien av TV-rettighetene for disse ligaene vil synke, spillerne vil tjene mindre der. Slik gjør vi fotball til en elitesport. Dette er en stor feil. » sa han. 59 år gammel i et intervju med «Sport Photo». «Du må se fotball som en helhet global. FIFA gjør fotball mer elitistisk, ikke mer global.» Beslutningen om nytt tempo for verdenscupen forventes tatt i år.

Related Videos

Leave a Comment