Home » Nye strandregler: menn i shorts – damer i hotpants

Nye strandregler: menn i shorts – damer i hotpants

by Russell Crowe

Debatten rundt kleskoden for damer i beachhåndball har tilspisset seg – i sommer meldte alle seg inn i debatten. Flere kjendiser (inkludert P! Nk) og Sveriges kultur- og idrettsminister Amanda Lind har alle uttrykt sin støtte etter at det norske kvinnelandslaget ble bøtelagt for sin protest. Det internasjonale håndballforbundet (IHF) har oppdatert sitt regelverk og justert kleskoden for kvinner. Dessverre bommet IHF på åpent mål, etter de nye reglene skal damene ha på seg «korte og trange shorts».
– Hvorfor trengte de å inkludere ordet «tight», de kunne bare skrive kortfilmer, spør Jesper Knutsson, medlem av det svenske landslaget og kaptein på landslaget.

3. oktober publiserte IHF de nye reglene som trer i kraft 1. januar 2022. Håndballkanalen har lest dokumentet og spesielt noen er spesielt interessante – den på kleskoden.

Blandt annet står det: «Idrettsutøvernes antrekk og tilbehør hjelper idrettsutøvere med å øke ytelsen mens de forblir i samsvar med det sportslige og attraktive bildet av sport.

Kort fortalt betyr de nye reglene at spillere ikke lenger trenger å bruke fyrstikktøy i form av bikini. Nå gjelder hotpants og lin. Men et av problemene er at det fortsatt er forskjeller mellom menn og kvinner. De nye reglene sier blant annet at menn skal bruke shorts mens kvinner «må ha korte, ettersittende bukser». Så trange shorts.

Jesper Knutsson er en av livsnervene i svensk strandhåndball. Landslagsspilleren mener de nye reglene er et skritt i riktig retning for IHF, men stiller spørsmål ved om det er et stort nok steg.

– Etter min mening er endringen ganske betydelig. Lengden på shortsen er et tolkningsspørsmål, men jeg synes midtlåret som det står i IHF-teksten virker rimelig for meg. Det er tross alt ikke alle som er komfortable i trange klær og det er her det blir rart. Hvorfor trengte de å inkludere ordet «tight» de kunne bare skrive kortfilmer, sier han og fortsetter:

– Og hvorfor har det ikke endret seg før? Kan det i det hele tatt være land som ikke ønsker at utviklingen skal gå videre på dette spørsmålet? Men i utgangspunktet tror jeg det er en ganske stor endring fordi spillere ikke trenger å bruke bikinioverdeler og kan bruke lin i stedet. Det er den korte delen som blir problematisk, selvfølgelig synes jeg damer bør ha de samme reglene for shorts som menn.

Synes du IHF har tatt på alvor kritikken som har vært og fortsatt eksisterer?

– Hadde de ikke tatt det på alvor, tror jeg bare de hadde takket nei til det. Men hvis saken ikke hadde blitt tatt opp i sommer som den gjorde med kjendisene som gikk inn og debatterte, så ville endringen tatt mye lengre tid. Vi burde nok ha ventet noen år til.

– IHF har alltid gjemt seg bak at det er veldig viktig for dem at beachhåndball blir en olympisk idrett. Det var slags argumenter for ikke å endre noe og for meg holder det på å bli helt gale. Det er slett ikke relevant.

Slik så kleskoden ut før IHF-regeloppdateringen:

Slik så kleskoden ut før skiftet.
Foto: IHF

Slik ser den nye kleskoden ut:

Slik ser kleskoden ut etter endringen.
Foto: IHF

Jesper Knutsson synes det er vanskelig å forstå hvordan IHF tenker rundt disse spørsmålene.

– Hva snakker vi egentlig om her? På den visuelle siden er det så liten forskjell på shorts og trang shorts. Folk vil ikke løpe i hvilken som helst størrelse shorts, det trenger vi på herresiden heller ikke ha. Hva er galt med å la kvinner spille i shorts akkurat som menn? Det er så latterlig at IHF ikke tar alt.

Jesper Knutsson har vært aktiv i beachhåndball i mange år og har en god formening om hvordan han så ut historisk i sporten.

– Et sted har det alltid vært en sannhet som sier at det er et skittent utvalg som har gjort det sånn. Grunnen til at det var sånn fra start var at IHF kuttet sandvolleyballreglementet ut av hånden. Strandhåndball er nå der sandvolleyball var for mange år siden. Jeg begynte med strandhåndball i 2011 og det var da IHF og EHF skjønte at de måtte sette reglene.

– IHF fant ut at noen spillere hadde på seg shorts, noen hadde på seg hotpants, andre hadde på seg bikini og noen hadde på seg sengetøy. Derfor laget de forskriften for sandvolleyball. Men poenget er at sandvolleyball deretter avvek fra disse forskriftene og utviklet mer valgfrihet i klær rundt 2012-14 et sted.

I svensk strandhåndball har August Elmberg, Helene Bernhardtz, Tony Carlsson og Jesper Knutsson drevet saken i mange år. I Sverige har vi vårt eget regelverk.

– I Sverige har det aldri vært et kleskodekrav fordi vi ikke står bak IHFs kleskode. Det er da veldig vanskelig for oss å gjøre noe annet enn å score og vise vår posisjon. Vi gjorde det samme i fjor sommer i U17-mesterskapet, men det var ikke så populært hos IHF at vi gjentok vår mening.

– Det er vanskelig fordi vi ønsker at jentene skal kunne konsentrere seg om spillet og ikke om klærne de skal ha på seg. De kjempet for å bli med på landslaget og skal være stolte av det.

Håndballkanalen søker IHF.

KOBLE: IHFs strandhåndballreglement

Related Videos

Leave a Comment