Home » Norway FM sier fristen for evakuering bør forlenges utover 31. august

Norway FM sier fristen for evakuering bør forlenges utover 31. august

by Russell Crowe

Midt i den afghanske krisen sa norsk utenriksminister Ine Eriksen Soreide at fristen for evakuering til den krigsherjede nasjonen bør forlenges utover 31. august. Forholdene i Afghanistan har stadig forverret seg etter at utbredt vold oppslukte Kabuls Hamid Karzai internasjonale lufthavn. Soreide sa til den norske kringkasteren TV2 24. august at «en stor bekymring er at flyplassen blir stengt» og at land bare vil være avhengige av å opprettholde den amerikanske militære operasjonen for å kunne evakuere.

Ifølge AP snakket Soreide mens et fly med 157 mennesker som var evakuert fra Afghanistan landet i Oslo. Så langt har Norge evakuert 374 mennesker fra Afghanistan. Soreide sa at Norge vil fortsette evakueringen så lenge Kabul flyplass er åpen.

Imidlertid sa han til den andre norske kringkasteren NRK at «Det er ingen garanti for at vi vil kunne hjelpe alle norske borgere som ønsker bistand denne gangen.»

Afghansk evakueringsprosess

I mellomtiden har også lederen for US House Intelligence Committee, Adam Schiff, uttrykt bekymring for muligheten for en fullstendig evakuering av de første innbyggerne fra Afghanistan innen 31. august. Schiff sa at han følte at det var «svært lite sannsynlig» at evakueringsprosessen ville bli fullført innen avsatt tid. Selv om han har trodd på amerikanske tropper som er utplassert i den krigsherjede nasjonen, «gitt antall amerikanere», er det vanskelig å fly partiet i løpet av de åtte dagene som er igjen, sa han.

USAs president Joe Biden har også bedt om forlengelse av utvinningsprosessen og advarte om at den «harde og smertefulle» operasjonen kan strekke seg utover den forhåndsbestemte fristen. Ledende ledere fra Group of Seven (G7) -landene møttes 24. august for å sette kursen for en raskere respons for de første innbyggerne i USA og de allierte landene som strandet i Afghanistan.

Men det er verdt å huske at Taliban advarte USA og allierte om «konsekvensene» av å bli i Kabul utover 31. august. I tillegg sa en tjenestemann også at USA og de allierte landene ikke har forsøkt å forlenge eller sette i gang noen form for forhandlinger om evakueringsprosessen. Han la også til at Taliban ville «avslå slike forespørsler hvis de ble fremmet».

(Med innganger fra AP)

Related Videos

Leave a Comment