Home » Norske valg ligger an til å gi store oljetankere seier – POLITICO

Norske valg ligger an til å gi store oljetankere seier – POLITICO

by Russell Crowe

Trykk på play for å lytte til denne artikkelen

OSLO – Miljøpartiet De Grønne ønsket at neste ukes stortingsvalg skulle være viet til å stenge ned landets milliardoljeindustri.

Det høres ikke ut som en vinnende kampanjeandel i et land som har reist tiår med olje- og gasssalg til forbløffende rikdom.

En nylig fredag ​​utenfor det norske Stortinget samlet hundrevis av miljøaktivister seg for å kreve stans av boringen. brølte unisont for å hevde deres synspunkt.

– Vi er her for å sørge for at ingen glemmer det viktigste temaet i dette valget, sa Grønnes partileder Une Bastholm til POLITICO. «Det burde være klimaendringer.»

Meldingen viser seg å være vanskelig å selge. De Grønne – partiet med det tøffeste antioljebudskapet – stemmer foreløpig kun 5 %. De fire mest populære partiene foran mandagens avstemning – Arbeiderpartiet, Høyre, Sentrum og Fremskritt – kjemper alle for at oljeindustrien stort sett skal stå i fred.

VALGUNDERSØKELSE VED NORGES STORTING

For flere undersøkelsesdata fra hele Europa, besøk POLITIKK Meningsmålinger.

Mens Norge presenterer seg som den først En talsmann for bruken av elbilen, og elvene dekker en stor del av dets innenlandske energibehov, er den fortsatt den ledende staten i Vest-Europa når det gjelder fossilt brensel. Norge er den tredje gassen eksportør globalt – etter Russland og Qatar – og fossilt brensel står for omtrent halvparten av vareeksporten.

Internasjonale myndigheter har oppfordret Norge til å følge nabolandet Danmark, som har som mål å avslutte produksjonen av fossilt brensel innen 2050 og stanse leting etter nye reserver.

Men det er vanskelig for ekte petrostater å redusere sin avhengighet av fossile brenselinntekter. Til tross for politiske forskjeller er partiene som utgjør den nåværende regjeringen og Arbeiderpartiets opposisjon alle enige om en plan å tillate oljeproduksjon utover 2050.

Dette etterlater ikke mye oksygen til partier som De Grønne.

I en park i Oslo sentrum delte Stephan Reichter, en 64 år gammel tidligere sosialarbeider, ut løpesedler for Miljøpartiet De Grønne. Han sa at nordmennene var «som de verste elevene i den europeiske klassen» på klimaendringer og trengte å endre sine måter, men han kunne forstå hvorfor de ikke ville det.

«Vi ble vant til å ha alle disse pengene, og det er vanskelig å miste det du har,» sa han.

En rik historie

Norge rapporterte sitt første store oljefunn 23. desember 1969 på det som skulle bli det gigantiske oljefeltet Ekofisk under Nordsjøen. I løpet av de påfølgende tiårene utviklet Norge intensivt sine offshorereserver og ble verdensledende innen boreeffektivitet.

I 1996 begynte regjeringen å overføre sine oljeinntekter til et investeringsfond som etter de første trege årene fikk overskudd rakett. Han har nå en markedsverdi på rundt € 1,2 billioner og har et gjennomsnitt på 1,4 % av alle selskapets aksjer over hele verden.

Mens Norge har vært sparsommelig med oljepengene, har landet på 5,3 millioner sett sin levestandard stige og det Topper internasjonale livskvalitetsundersøkelser. Helse- og utdanningssystemet kan sammenlignes med resten av Europa, og i hovedstaden Oslo har offentlige arbeider som det nye operahuset blitt brukt til å omforme det bygde miljøet.

Men klimapåvirkningen av drivstoffet som har finansiert denne rikdommen skaper økende bekymring, og landet er under press for å endre seg.

«Norge bør forby all videre leting etter fossilt brensel, avvise enhver ytterligere utvidelse av fossilt brenselinfrastruktur og utvikle en rettferdig overgangsstrategi for arbeidere og lokalsamfunn som er avhengige av fossilbrenselindustrien,» sa FN. rapportere bemerket.

I en TV-debatt nylig mellom Ap-leder Jonas Gahr Støre og avtroppende Høyres statsminister Erna Solberg tok en fra salen opp saken, men kun i form av et mykt spørsmål.

– Du sier at vi må gjennom en «grønn omstilling» og når vi gjør det, vil tanken om olje og gass som energikilde være død, sa Anders Nermoen, medlem av Arbeiderpartiet. «Det jeg ikke forstår er hvorfor du Jonas da støtter et høyt nivå av olje- og gassleting i dag?» «

Gahr Støre sa den grønne omstillingen vil ta tid og oljepenger kan bidra til å finansiere norsk fornybar energiindustri, spesielt havvindmøller.

Jeg er redd for at hvis vi stopper all aktivitet, vil investeringene forsvinne, sa han.

For sakte

Klimaaktivister sier Gahr Støres plan er for forsiktig og vil ta for lang tid. De sier at oljeselskapene må presses til å slutte å lete nå, hvis globale mål om klimaendringer skal ha noen sjanse til å bli nådd.

Extinction Rebellion forsøkte å tvinge frem saken i august, og blokkerte tilgangen til et oljeanlegg nær Bergen by og okkuperte lobbyen til Oljedepartementet i Oslo.

«Vi er ganske rike nå. Vi kan ikke fortsette å jage etter mer på bekostning av livet på jorden, sa gruppen i en uttalelse. erklæring.

På «klimabrølet»-arrangementet utenfor Stortinget applauderte Miljøpartiets leder Bastholm en rekke talere, fra næringslivsledere til forskere, som ba om en raskere grønn sving.

Hun sa at hun ikke ga opp håpet om å få mer innflytelse etter valget; med rundt 5 prosent oppslutning er partiets stortingsrepresentasjon på vei til å falle fra sin nåværende eneste lovgiver, kanskje tosifret.

Hvis Gahr Støre vinner, men ikke får flertall, kan han trenge støtte fra Miljøpartiet De Grønne for å styre effektivt, sa hun.

«Vi håper han vil være avhengig av oss for å få vedtatt budsjettet hans, og det kan bety at jeg og våre andre parlamentsmedlemmer kan møte vårt krav om å stoppe olje- og gassboring,» sa Bastholm.

Denne artikkelen er en del av POLITIKKFørsteklasses polititjeneste: Pro Energy and Climate. Enten det er klimaendringer, utslippsmål, alternativt drivstoff og mer, holder våre spesialistjournalister deg oppdatert på temaene som driver den energi- og klimapolitiske agendaen. E-post [email protected] for en gratis prøveperiode.

Related Videos

Leave a Comment