Home » Norske beachhåndballspillere protesterer mot sexisme – SWR2

Norske beachhåndballspillere protesterer mot sexisme – SWR2

by Russell Crowe

Fordi spillere av det norske strandhåndballlaget ble bøtelagt av det europeiske håndballforbundet EHF fordi de brukte sykkelshorts i stedet for de obligatoriske bikinitrusene under en EM-kamp. Saken vekker opp igjen debatten om sexisme i idretten.På grunn av disse blå sykkelshortsene fikk det norske kvinnelandslaget i beachhåndball en bot.


bilde allianse / abaca | ABACA


Sykkelshorts i stedet for bikinishorts som protest mot forbundet

Ved EM i strandhåndball for kvinner brukte det norske laget spillet om tredjeplassen til å sende en protestmelding: Det norske laget brøt bevisst den eksisterende kleskoden ved å bruke sykkelshorts i stedet for den foreskrevne, trange bikinishortsen.

Kvinnenes mål var, ifølge deres eget utsagn, å trekke oppmerksomhet til klager: hver spiller skal kunne bruke klærne han føler seg komfortabel i. Verten for EM, det europeiske håndballforbundet EHF, har nå ilagt en bot på € 1500 – € 150 per spiller for brudd på kleskoden.

«Spillere må bruke bikinitruser […] De må være tett inntil kroppen, med ett ben høyt. Sidebredden må ikke overstige 10 cm.»

Allerede før EM hadde Norge søkt om å få spille i shorts. Dette ble imidlertid avvist med henvisning til gjeldende regler. Beslutningen om å protestere mot regelen ble imidlertid først tatt kort tid før kampen, ifølge en lagspiller.

Nå skal den nyvalgte EHF-strandhåndballkommisjonen etter initiativ fra Norges forbund utarbeide forslag til regelendring og oversende dem til verdensforbundet, som så må ta stilling til saken. Forbundet kunngjorde også at de vil overføre sanksjonen til et prosjekt som fremmer likestilling i idretten.

Sanger Pink støtter beachhåndballspillere i kampen mot sexisme

Jeg er VELDIG stolt av det norske kvinnelaget i håndball i håndball FOR Å BESKYTTE DE SVÆRT SEXISTISKE REGLENE OM «uniformen» deres. Det europeiske håndballforbundet MÅ VÆRE FLERE FOR SEXISME. Bra for deg, sir. Jeg betaler gjerne bøtene dine for deg. Fortsett med det.

Den amerikanske sangeren Pink har nå tilbudt å betale boten for norske beachhåndballspillere. Han berømmet stranddansernes protest mot de «svært sexistiske reglene til EHF» og er av den oppfatning at forbundet bør straffes for sexisme.

Pink er kjent for sitt politiske engasjement. Den troende demokraten («Dear Mr. President») overser sjelden munnen hans og bruker ofte sin popularitet til å trekke oppmerksomhet til klager.

Diskusjoner og protester om kleskoder i idretten

De siste månedene har det flere ganger oppstått diskusjoner i ulike idretter om i hvilken grad foreningene kan foreskrive hva de kan ha på seg mens de utøver sin idrett.

Først i begynnelsen av året erklærte den tyske sandvolleyballduoen Karla Borger og Julia Sude boikott av en turnering i emiratet Qatar: «bevegelsesfrihet» med henvisning til religion er forbudt der, spillerne skulle ikke ha konkurrert i en bikini.

Den stadig heftigere kritikken er sterk, etterspørselen: idrettsutøvere skal kunne ha på seg det de vil, så lenge det støtter dem i utøvelsen av idretten deres. Foreningsvedtekter og gamle reglementer som gjør en viss kleskode obligatorisk, bør ifølge kritikere ta en baksete.Tyske gymnaster støttet også dette avansementet da de først konkurrerte i lange treningsdresser under EM i april.  (Foto: picture-alliance / Reportdienste, picture alliance / dpa | Marijan Murat)

Tyske gymnaster støttet også dette avansementet da de først konkurrerte i lange treningsdresser under EM i april.


bilde allianse / dpa | Marijan Murat


Kropp mot seksualisering av sport

Related Videos

Leave a Comment