Home » Norsk TV-serie Atlantic crossing anklaget for historieforfalskning

Norsk TV-serie Atlantic crossing anklaget for historieforfalskning

by Russell Crowe

«Hun endret krigens gang» står det på plakatene til den norske tv-serien Atlantic crossing, med svensk premiere om under en uke.

Det er den norske kronprinsesse Märtha av Norge (f. Märtha av Sverige), spilt av svenske Sofia Helin, som under andre verdenskrig flyktet til USA med barna sine. Der ble hun venn med president Roosevelt, spilt av Kyle MacLachlan, og fikk avgjørende innflytelse over hans handlinger.

Opprørte historikere

«Serien er basert på virkelige hendelser,» sier hun på SVT Play, hvor den slippes 1. februar. Men ikke ifølge alle.

Siden premieren på NRK i slutten av oktober 2020 har det vært en debatt om fremstillingen av seriens historie i norske medier.

«Det var ikke våre kongelige som fikk USA til å stille seg på de allierte», skriver to forskere hos Aftenposten og kaller serien «en falsk historie om krig».

«Forfatterne av Atlanterhavskrysset setter en helt ny norsk hovedrolle i sentrum av en verdenshistorisk begivenhet», skriver en spaltist på NRK, i en artikkel med tittelen Falsk historie, laget i Norge.

Kritikere har mange innvendinger mot fortellingen serien formidler, inkludert at kronprinsesse Märtha angivelig tvang Roosevelt til å implementere Lend-Lease Act, der USA ga militær støtte til de allierte i 1941.

Uklar kommunikasjon

Atlantic Crossing, produsert av Cinenord for NRK, er Norges hittil mest påkostede tv-serie.

I en debattartikkel i Aftenposten skriver Ivar Køhn, teatersjef i NRK, at i forskning gjort av tegneserieforfattere virket det sannsynlig at kronprinsesse Märtha hadde politiske samtaler med Roosevelt og at tegneserieskapere skapte skjønnlitteratur med det som utgangspunkt.

Samtidig innrømmer han at kommunikasjonen om innholdet i serien har vært for vag.

Sofia Helin, Bron-skuespillerinnen som nylig dukket opp i et annet kontroversielt historisk drama – TV4-serien Les Reines – kvalifiserer som kvinnefiendtlig kritikken mot den historiske nøyaktigheten av Atlanterhavets kryssing. I en epost til Kulturnyheterna skriver hun at debatten «skammer en historie om en kvinnes politiske handling».

Related Videos

Leave a Comment