Home » Norsk selskap lager Doomsday musikkhvelv

Norsk selskap lager Doomsday musikkhvelv

by Russell Crowe

Behovet for trygg og sikker langtidslagring for opptak har ikke vært en presserende bekymring nesten like lenge som for manuskripter, men flere nylige hendelser har understreket betydningen. I 2008 ødela en brann i en Universal Studios-bakplass et betydelig antall kassetter arkivert av Universal Music Group, inkludert noen mestere, selv om selskapet hadde sekundære kopier av mange av dem. Digital lagring har andre problemer: Myspace bekreftet i 2019 at en servermigrering resulterte i tap av opptil 50 millioner nedlastede spor. «Det er faren ved å migrere til en ny harddisk eller et nytt datasenter hvert femte år,» forklarer Jenkinson. «Data er vanskelig å spore og filer går tapt eller slettes. «

The Big Three – og mange uavhengige etiketter – lagrer allerede fysiske og digitale musikkfiler på flere geografisk adskilte steder rundt om i verden. Sony Music UK hevder å ha et personlig tilpasset arkiv for lyd- og audiovisuelle opptak, samt et bibliotek med alle versjonene, og å lagre digitale sikkerhetskopier og dupliserte opptak separat. Warner Music Group arkiverer opptakene på forskjellige steder rundt om i verden. Og UMG oppbevarer også sine eiendeler og sikkerhetskopier på forskjellige steder, ifølge et notat som UMG-arkivaren Pat kraus sendt til ansatte i mars 2020.

De store og mange uavhengige lagrer også innspillinger hos Iron Mountain Entertainment Services, en datterselskap av et 70 år gammelt Boston-basert selskap som huser originalopptakene til Frank Sinatra og forskjellige andre store fra store merker i fasiliteter ved digital og fysisk lagring. over hele Nord-Amerika og Europa.

Elire, en kommersiell risikokapitalgruppe som vanligvis er involvert i prosjekter som å bygge urbane mobilitetsknutepunkter og elektrisk luftfart, sier at Global Music Vault ikke er ment å konkurrere med disse eksisterende fasilitetene, men snarere tilbyr et ekstra beskyttelsesnivå i tilfelle det verste skulle skje. . å ankomme. Den planlegger å beholde digitale kopier av opptakene i masterkvalitet på spesialdesignede kapsler som ikke vil kreve servermigrering, og forhandler med potensielle teknologipartnere, inkludert det norske selskapet Piql, hvis PiqlFilm-format bruker binær koding og QR-koder med høy tetthet. skrevet på en spesiell holdbar optisk film. (Piql, som begynte å trykke digital film på analog film for Hollywood-studioer, administrerer også Arctic World Archive sammen med det norske statlige gruveselskapet SNSK.)

Ifølge Piql kan dets migrasjonsfrie lagringsmedium vare i over 1000 år og er designet for å motstå den typen ekstreme elektromagnetiske pulser som kan oppstå fra en kjernefysisk eksplosjon, som kan permanent skade elektronisk utstyr og skape kaos med digitale filer. Et ekstra beskyttelsesnivå vil komme fra de lave temperaturene og tørre permafrostforholdene på Svalbard, som også forventes å motvirke mer enn en viss mengde fottrafikk.

Å bestemme hvilken musikk som fortjener å vare i et årtusen er litt vanskeligere enn å velge plater av øde øyer, men Elire har inngått samarbeid med det Paris-baserte International Music Council for å danne en global komité som vil samarbeide med nasjonale musikkgrupper for å velge eksempler på den «mest dyrebare og elskede» musikken fra ulike land, iht Alfons karabuda, svensk komponist og president for International Music Council. «Det handler om å sikre musikkens fremtid ved å ha disse platene fra fortiden,» forklarer Karabuda. «Det handler ikke bare om å legge noe i en skuff et sted og oppbevare det i tusen år.»

Elect ønsker også at publikum skal stemme på nasjonale innsendinger, selv om hvordan dette vil fungere ennå ikke er bestemt. «Vi ønsker ikke bare å beskytte en viss sjanger og en viss epoke,» sier Jenkinson. «Vi vil at nasjonene og regionene i verden skal beholde musikken som er avsatt.»

Hvelvets første forekomster – beregnet til våren 2022 – vil fokusere på å bevare urfolksmusikk. Fremtidige faser vil fokusere på popopptak, som kun kan kopieres til arkiv med tillatelse fra rettighetshaverne. Vault-arrangører er sikre på at plateselskaper vil anerkjenne viktigheten av å beskytte masteropptakene deres «på best mulig måte,» sier Karabuda.

Elire har til hensikt å tjene penger ved å belaste bedrifter og enkeltpersoner for innskudd gjort i safen. Den planlegger også å gjøre innholdet i hvelvet tilgjengelig for lyttere over hele verden, når det har tillatelse fra opphavsrettsinnehavere, og å dele inntektene dette genererer med skaperne. (Det er også planer om et besøkssenter i nærheten av hvelvet.)

«Vi ønsker ikke å være et annet plateselskap, og vi vil ikke være en annen strømmetjeneste,» sier Jenkinson. «Men vi vil at denne musikken skal være tilgjengelig og feiret og gi tilbake til lokalsamfunnene som eier den.»

En versjon av denne artikkelen dukket opprinnelig opp i 26. juni 2021-utgaven av Billboard.

Related Videos

Leave a Comment