Home » Norsk produksjon varmes opp etter hvert som lokal film og TV utvides

Norsk produksjon varmes opp etter hvert som lokal film og TV utvides

by Liv Ullmann

Kjente norske landskap vil dukke opp på skjermer over hele verden i en ny serie med storfilmer og nasjonale produksjoner som slippes internasjonalt.

Denis Villeneuves etterlengtede «Dune» har premiere i Venezia utenfor konkurranse, og inneholder scener tatt på West Cape-platået, et av de mest spektakulære utsiktspunktene på norskekysten. Filmen på 165 millioner dollar vil bli utgitt på amerikanske kinoer 22. oktober etter premieren på filmfestivalen i Venezia.

Den lenge forsinkede James Bond-filmen «No Time to Die», som også er planlagt til høsten, tar 007 på en biljakt som angivelig er skutt på den spektakulære, forblåste Atlanterhavsveien i Norge. MGM har bekreftet at den vil ha verdenspremiere i Londons Royal Albert Hall 28. september.

Det er internasjonale produksjoner som disse og Netflix sin hitserie «Ragnarok», spilt inn i den lille byen Odda i fjordene på Sørvest-Norge, som har ført til en boom i filmturismen i Norge, med operatører som tilbyr skreddersydde reiser inkludert 80 000 dollar pr. person 007-inspirert ferie, komplett med biljakt, simulert spesialstyrkekamp og utlevering med helikopter til en bortgjemt fjordretrett.

Norge er også en produktiv produsent av populære nordiske serier. Mange er bestilt eller samlet av Netflix, som Per-Olav Sørensens «Hjem til jul» («Nobel», «Sabotørene»), kultkomedien «Norsemen» eller den politiske thrilleren «Occupied», basert på en original idé av Norsk krimmester Jo Nesbø. Kommende serier som bør slå ut på Netflix inkluderer Motion Blur-serien «Post Mortem» av veteranregissøren Harald Zwart og Petter Holmsen og «Troll» av Roar Uthaug («Tomb Raider», «Cold Prey»), for tiden i produksjon i alt. av Norge.

Scandinavian Nordic Entertainment Group, som forventes å nå imponerende 50 originaler innen utgangen av året på sin Viaplay-strømmetjeneste, trapper opp sin internasjonale strategi og vil lanseres i USA senere i år med titler skutt på engelsk og basert på autentisk Nordiske historier. Den har også forpliktet seg til å produsere to store engelskspråklige filmer per år.

Nesbø-fansen vil snart kunne glede seg over to nye filmatiseringer av hans verk. «The Hanging Sun», bestilt av den europeiske betal-TV-kringkasteren Sky til italienske produsenter Cattleya og Grønland, er basert på forfatterens bestselger «Midnight Sun» fra 2015, og Norsk filminstitutt har nettopp annonsert en finansieringspakke på 31 millioner NOK ($ 3,5 millioner). for «The Devil’s Star» (arbeidstittel), avledet fra hans 2003-hit «Marekors».

Andre spennende norske samproduksjoner som forventes å bli utgitt internasjonalt i 2022 inkluderer Emily Atefs «More Than Ever» («3 Days in Quiberon») og de historiske dramaene «Let the River Flow» og «War Sailor» – alle tre co-produktene av Maria Ekerhovds Mer Film-banner, som også står bak Eskil Vogts Cannes 2021 Un Certain Regard-film «The Innocents».

Det ble også et produktivt år for Einar Loftesnes sitt selskap Handmade Films, som co-produserte Thomas Daneskovs hitkomedie Tribeca «Wild Men» og har skrekkthrillerne «The Nightmare» og «Leave» i pipelinen, henholdsvis Bunchs og REinvents sjangermerker.

Joachim Triers andre norske film i Cannes i 2021, «The Worst Person in the World», ga hovedrollen Renate Reinsve et pokal for beste kvinnelige hovedrolle i Cannes, et bevis på Norges nye filmtalent.

Related Videos

Leave a Comment