Home » Norsk pensjonskasse tjener milliarder i overskudd

Norsk pensjonskasse tjener milliarder i overskudd

by Ashley Olsen

Den norske statens pensjonskasse gikk med et overskudd på rundt 160 milliarder euro i fjor. En lignende modell er også planlagt i Tyskland, men i mye mindre skala.

Norges statlige pensjonskasse har vunnet strålende på grunn av den gode utviklingen i aksjemarkedene det siste året. Overskuddet beløp seg til 1,580 milliarder kroner (158 milliarder euro), meldte fondet torsdag.

Dette tilsvarer en yield på 14,5 %. Norges sentralbanksjef Öystein Olsen kalte resultatet «ganske lønnsomt». Sentralbanken forvalter fondet.

Det oljerike Norge etablerte fondet på 1990-tallet for å beskytte økonomien mot svingninger i oljeprisen og for å finansiere norske samfunnsgoder. Den totale verdien av fondet nådde 12,34 billioner kroner ved utgangen av året.

Lyskrysset ønsker å finansiere pensjonen

Nabolandet Sverige har også opprettet et suverent formuesfond. I motsetning til Norge er den ikke i tillegg matet av inntekter fra oljevirksomheten, men helt av en del av pensjonsinnskuddene. En slik modell kan også bli realitet i Tyskland. Det er i hvert fall det trafikklyskoalisjonen spår.

For det første må ti milliarder euro strømme inn i et fond som må investere bredt. I tillegg skal pensjonsforsikringen kunne plassere sine reserver på kapitalmarkedet. Du kan lese mer om trafikklysplaner for pensjonering her.

Related Videos

Leave a Comment