Home » Norsk pendler Emil: «Det er ikke bærekraftig»

Norsk pendler Emil: «Det er ikke bærekraftig»

by Russell Crowe

På en snødekt parkeringsplass utenfor hjemmet i Trondheim har sveiser Emil Johansson på seg dunjakke og vinterhette. Det har pendlet mellom Sverige og Norge i fem år, men det vil trolig ende med nye anbefalinger fra Folkehelsemyndigheten.

– All fritid skal gå med til å sitte alene her og så hjemme med kjæresten min i Sverige. Dette vil ikke være bærekraftig på sikt med karantene i Sverige og Norge. Hvis ikke reglene endres snart, ser det ut til at jeg må slutte i jobben og flytte til Sverige igjen, sier Emil Johansson.

«Det var gratis da»

Emil Johansson jobber vanligvis 12 dager i Norge, og kommer deretter hjem i ni dager til familien i Stöde, 40 km vest for Sundsvall. Før korona-pandemien var det en hverdag han likte, men som i dag virker uholdbar.

– Før koronaen var det veldig bra, så du kunne reise hjem en helg hvis du kjedet deg. Det var gratis på den tiden, sier Emil Johansson.

Må være hjemme 17 av 21

Som svensk pendler er Emil Johansson unntatt fra innreiseforbudet til Norge. Men ifølge den nye forespørselen fra den svenske folkehelsemyndigheten skal han kun tilbringe tid med folk i sin egen husstand etter at han har kommet tilbake til Sverige. I Norge må han også ha karantene på fritiden etter jobb i minst ti dager etter grensepassering. Det betyr at Emil Johansson vil tilbringe totalt 17 av 21 dager hjemme.

Selv om det ikke er lov i Sverige, mener Emil at han ikke med god samvittighet kan bryte anbefalingen i Sverige. På spørsmål om hvordan han ønsker at problemet skal løses, svarer han;

– Jeg har all respekt for å ville stoppe smittespredningen, men du er veldig utsatt som pendler. Hvis du kunne bruke testene vi gjør her i Norge for å unngå å bli satt i karantene i Sverige, ville det vært flott.

30 ganger testet

For å komme seg på jobb i Norge tester han seg først i Sverige, maks 24 timer før han krysser grensen. Etter å ha krysset grensen tar han en test hver tredje dag i 10 dager mens han jobber.

– Det var prøver, 10, 20, ja kanskje 30 ganger totalt. Neseprøven er ingen favoritt med det første. Nå er jeg vant til det, men det var det verste i starten, sier Emil Johansson.

Folkehelsemyndighetens vedtak om spesiell testing og karanteneanbefalinger for innreise fra Norge, gjelder inntil videre.

Related Videos

Leave a Comment