Home » Norsk beachhåndballag vinner kampen om sexistiske uniformsregler

Norsk beachhåndballag vinner kampen om sexistiske uniformsregler

by Russell Crowe

Beachhåndballspillere trenger ikke lenger å konkurrere i bikini, bestemte det internasjonale idrettsforbundet omtrent tre måneder etter at avgjørelsen om å bøtelegge det norske laget for å bruke shorts i stedet for vanlige bikinier vakte stor forargelse.

Fra januar 2022 må kvinner bruke «trange shorts med tett passform» og en «tight tank top» når de konkurrerer, etter det nye regelverket publisert av Det internasjonale håndballforbundet. Reglene ble oppdatert 3. oktober, men har først nå begynt å få stor oppmerksomhet.

Spillere kan tidligere ha blitt bøtelagt eller diskvalifisert med mindre de hadde på seg bare bikinioverdeler og -underdeler «med en tett passform og kuttet i en vinkel oppover mot toppen av benet». Mannlige spillere kunne i mellomtiden spille i tanktops og shorts som ikke var lenger enn 4 tommer over kneet.

Presidenten i Norges Håndballforbund, Kåre Geir Lio, kalte endringen «et reelt og symbolsk skritt» mot kampen mot kjønnsulikhet i idretten.

«Jeg tror det er bra for spillet, men først og fremst er det bra for kvinner, og det er bra for måten vi behandler hverandre på i sport,» sa han til NBC News på telefon fra Bodø mandag.

Mens de nye uniformsreglene fortsatt er forskjellige mellom menn og kvinner – shorts for kvinner har ennå ikke vært tettsittende, mens menn ikke har en slik regel – Lio sa at spillerne fortalte ham at de spilte bedre i trange shorts, og at de var «veldig fornøyde». med deres nye evne til å velge lengde.

Det norske damelaget fikk støtte fra hele verden etter at spillerne tok på seg favorittens stretchy lårkorte shorts under en kamp 25. juli for å protestere mot det forskriftsmessige bikinidesignet. gjorde dem «veldig ukomfortable». Laget ble bøtelagt med 1500 euro (1700 dollar).

Norges Håndballforbund har presset på for å få endret uniformsreglene siden 2006, men kvinneprotesten i juli ble et vendepunkt, sa Lio.

Den amerikanske musikeren Pink tilbød seg å betale boten som ble pålagt laget av det europeiske håndballforbundet for brudd på reglene, men det var ikke nødvendig, sa Lio. EHF donerte til slutt pengene «til en stor internasjonal idrettsstiftelse som tar til orde for likestilling for kvinner og jenter i idretten,» sa gruppen senere.

Lio og IHF-president Hassan Moustafa holdt samtaler bak kulissene under OL i Tokyo samme måned om saken, og idrettsministrene i Norge, Sverige, Finland, Island og Danmark oppfordret IHF om endelig å handle om saken i et åpent brev i september. I begynnelsen av oktober vedtok styret endringene.

Tilstrømningen av global støtte har vært «ganske spesiell,» sa Lio, som kalte den plutselige medieoppmerksomheten «en ny opplevelse» for ham og laget, som representerer en relativt liten sport for et land med bare fem millioner mennesker.

Related Videos

Leave a Comment