Home » Norsk Arbeiderparti-ledet kabinett tiltrer under angrep

Norsk Arbeiderparti-ledet kabinett tiltrer under angrep

by Russell Crowe

Ny statsminister og Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Stoere og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum er avbildet under en ny regjerings politikkpresentasjon i Hurdal 13. oktober 2021. REUTERS / Victoria Klesty

OSLO, 14. oktober (Reuters) – Norges nye sentrum-venstre-regjering tok offisielt makten torsdag etter å ha vunnet valget forrige måned, selv om seremonien ble overskygget av et dødelig pil- og bueangrep i Kongsberg.

En 37 år gammel dansk statsborger er mistenkt for å ha drept fem personer i et sjeldent massedrap i Norge, opplyser politiet. Les mer

– Det vi har lært av Kongsberg er vitnesbyrd om en grusom og brutal handling, sa statsminister Jonas Gahr Stoere i en uttalelse til nyhetsbyrået NTB.

En minoritetskoalisjon av Venstre Arbeiderparti og Landsbygdssenterpartiet tok makten etter å ha beseiret den regjerende Høyre-ledede regjeringen i avstemningen til parlamentet.

Mens klimaendringer var en stor sak som ble diskutert under valgkampen, har Labour sagt at de ønsker å sikre at enhver overgang fra olje og gass, og jobbene de skaper, til grønn energi fases inn.

Landet vil fortsette å lete etter olje og gass i løpet av de neste fire årene, sa den nye regjeringen da den presenterte sine politiske planer onsdag.

Stoere har utnevnt Marte Mjoes Persen fra Arbeiderpartiet som olje- og energiminister.

Mjoes Persen, inntil nylig ordfører i Bergen, Norges nest største by, vil ha ansvaret for energipolitikken til det ledende olje- og gassproduserende landet i Vest -Europa.

Leder for Trygve Slagsvold Vedum senter blir finansminister i regjeringen med statsminister Jonas Gahr Stoere i spissen.

To overlevende fra 2011-skytingen på Utoeya-øya skal sitte i landets regjering for første gang: Tonje Brenna, som blir kunnskapsminister, og Jan Christian Vestre, ny industriminister.

«Vi har to ministre som var på Utoeya,» sa Stoere til journalister torsdag før han møtte kong Harald for å presentere sitt kabinett.

«For oss er lyden og uttrykket til en ny politisk generasjon en inspirasjon. Når disse flotte politikerne har denne opplæringen, viser det at vi har kommet langt og jeg er veldig stolt av det.»

Rapport av Terje Solsvik og Nerijus Adomaitis, redigert av Gwladys Fouché

Våre standarder: Thomson Reuters tillitsprinsipper.

Related Videos

Leave a Comment