Home » Norges sterkeste sosialdemokrater

Norges sterkeste sosialdemokrater

by Russell Crowe

To uker før parlamentsvalget i Tyskland går norske velgere inn for et regjeringsskifte mot en sentrum-venstre-allianse. Oljenasjonen i Nord-Europa vil sannsynligvis bli styrt av en sosialdemokrat i fremtiden.

Norge bør snart styres av en sentrum-venstre-allianse. Sosialdemokratene, som har vært i opposisjon i åtte år, vant klart parlamentsvalget i det skandinaviske landet til tross for et lite stemmetap, noe foreløpige tall fra valgmyndigheten viste. Partileder Jonas Gahr Støre blir trolig ny regjeringssjef og etterfølger til Høyres statsminister Erna Solberg. Han kan utvilsomt regne med en allianse med Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, som bør få et flertall på 89 av de 169 mandatene i Stortinget.

«Nå kan vi endelig si: vi klarte det», sa Støre (61) mandag kveld og applauderte til SV i Oslo, «Jonas, Jonas». En allianse med sentrum og sosialistisk venstreside er «vår plan A», men de ønsker å invitere alle partier til samtaler som ønsker et regjeringsskifte.

Samtidig takket Støre sin motstander Erna Solberg. – Hun har vært en god og konsekvent statsminister for Norge, sa han. Kort tid før hadde Solberg innrømmet tap. – Jeg gratulerer Jonas Gahr Støre for å ha – slik det er nå – klart flertall for et regjeringsskifte, sa hun til partivenner.

Nesten alle stemmer telles

Etter en foreløpig opptelling av nesten alle stemmene lå SV på 26,4 prosent tirsdag kveld. Sammenlignet med 27,4 % ved forrige stortingsvalg i 2017, innebar dette små tap, men ikke like store som Solberg Høyres konservative parti: Som nest sterkeste kraft falt det fra 25,0 til 20,5 %.

Støres favorittkoalisjonspartnere har derimot oppnådd betydelige gevinster: Sentrum forventes å nå 13,6 % (opp 3,3 prosentpoeng), den sosialistiske venstresiden 7,5 % (opp 1,5). Det høyrepopulistiske Fremskrittspartiet tapte betraktelig og var på 11,7 % (minus 3,5).

Fire partier sliter med hindringen på fire prosent

De la venstresiden Rødt og Venstre trygt bak seg med henholdsvis 4,7 % og 4,5 %, mens Kristelig Folkeparti og De Grønne trolig ikke ville gått over sperregrensen med 3,8 % hver. De to partiene hadde imidlertid tre valgperioder hver.

Nesten 3,9 millioner nordmenn ble invitert til å stemme i valget. Nesten 1,65 millioner mennesker hadde allerede forhåndsstemt, mer enn 42 % av alle stemmeberettigede og rekord i et norsk stortingsvalg. Det foreløpige endelige resultatet bør være kjent tirsdag.

I den oljerike nasjonen spilte klima- og miljøvern – og tilhørende oljepolitikk – en viktig rolle i valgkampen. Partier spesielt opptatt av klimapolitikk – den sosialistiske venstresiden, De Grønne og Venstre – kom imidlertid noe under de høye forventningene til meningsmålingene på valgnatten.

Related Videos

Leave a Comment