Home » Norges Scatec retter seg mot vannkraftressurser i India

Norges Scatec retter seg mot vannkraftressurser i India

by Siv Jensen

Fornybar energiselskap sponset av Equinor, den norske energigiganten, Scatec ASA, har som mål å skape greenfield-prosjekter i Indias vannkraftsektor sammen med oppkjøpsmuligheter for urolige eiendeler, sa en toppleder i selskapet.

Det Oslo-baserte selskapet gikk i fjor inn i vannkraftsektoren ved å kjøpe opp et annet norsk selskap SN Power.

Selskapet vil se på muligheter i vertikaler for fornybar energi, inkludert sol og vind, sa Roar Haughland, Scatecs konserndirektør for bærekraftig virksomhet og HSSE i et intervju.

Scatec gikk inn i India i 2021 ved å bli en likeverdig partner i Acme Solar Holdings Ltds 900 megawatt (MW) solenergiprosjekt i Rajasthan.

«Vi har solcelleceller for solenergi, vi har vind, vi har hybridløsninger, vi har batterilagringssystemer og nå har vi også vannkraft. Vi ser på vannkraftmuligheter i India, sa Haughland.

Når det gjelder planene for Indias vannkraftsektor, sa han: «I dag ser vi etter grønne muligheter. Det vil også være interessant å se på andre typer eiendeler som vi kan hoppe over for å forkorte utviklingsfasen. Misligholdte eiendeler eller andre typiske typer eiendeler kan også være gjenstand for renter.»

I januar 2021 kunngjorde Scatec gjennomføringen av kjøpet av 100 % av SN Powers aksjer fra Norfund til en samlet aksjeverdi på 1,16 milliarder dollar. Avtalen resulterte i Scatecs portefølje av vannkraftverk i flere land, inkludert Filippinene, Zambia, Laos, Uganda og Panama.

Scatec har en installert kapasitet på 3,5 gigawatt (GW) på fire kontinenter, med Sør-Afrika, Egypt og Latin-Amerika som hovedmarkeder. India er blant de fem beste målmarkedene for selskapet, sa Haughland.

Per 16. april hadde India en total installert vannkraftkapasitet på 46,72 GW, som representerte 11,7 % av den totale installerte kapasiteten.

Selskapet vil også se på muligheter i andre vertikaler for fornybar energi som spenner fra sol, vind til batterilagring, sa Haughland.

Selskapet ble valgt som den foretrukne budgiveren for et batterilagringsprosjekt i Sør-Afrika, som det ville gjennomføre med lokale aktører. Selskapet vil også se etter å gå inn i batterilagringsindustrien i India, sa han.

Videre, med den økende etterspørselen etter grønt hydrogen og det politiske presset i India, sa han at «grønt hydrogen vil være på bordet» for planene hans for India skal gå videre.

Nylig ble Scatec og Acme Groups grønne hydrogen- og ammoniakkprosjekt i Oman tildelt verdens første sertifikat for grønt hydrogen og grønn ammoniakk fra TÜV Rheinland, et uavhengig sertifiseringsbyrå.

Haughland sa at Scatec har som mål å ha en total kapasitet på 15 GW fornybar energi, og at virksomheten i India forventes å bidra med en «stor del» til dette målet.

Tidligere i år kunngjorde både Scatec og Acme sin beslutning om å suspendere deres 400 millioner dollar 900 MW solenergiprosjekt i Rajasthan på grunn av flaskehalser i forsyningskjeden og økte importavgifter.

Abonner på Mint nyhetsbrev

* Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse

* Takk for at du melder deg på vårt nyhetsbrev.

Related Videos

Leave a Comment