Home » Norges konge og dronning åpner et kunstmuseum dedikert til den verdensberømte kunstneren – Royal Central

Norges konge og dronning åpner et kunstmuseum dedikert til den verdensberømte kunstneren – Royal Central

by Russell Crowe

Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, kongsgården

Kong Harald og dronning Sonja av Norge har åpnet et nytt kunstmuseum i Oslo dedikert til en kjent norsk kunstner, Edvard Munch.

Kongen og dronningen fikk selskap av kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit for åpningen av MUNCH-museet. Åpningsseremonien ble holdt utenfor på Edvard Munch -plassen, hvor kongen talte, og dronningen klippet det seremonielle båndet.

Hans Majestet snakket om Edvard Munch under kommentarene hans og hvordan mennesker rundt om i verden føler en forbindelse til kunsten hans. King utviklet den kunstneriske siden av Munch og arbeidet hans og sa: «Det tilhører oss alle. Vi kan se oss selv i våre møter med hans banebrytende verk – våre egne lyse og mørke sider. Den fjerner alt som er unødvendig og fokuserer på essensen i menneskelivet: kjærlighet og kvaler. Glede og sorg. Liv og død.»

Foto: Simen Løvberg Sund, kongsgården

Etter at dronning Sonja klippet inn det innledende båndet, ble musikk av komponist Koka Nikoladze spilt før Oslos kirkeklokker ringte og skipene tutet til ære for åpningen.

Medlemmer av den kongelige familien ble deretter ønsket velkommen i MUNCH -museet for en guidet tur av regissør Stein Olav Henriksen. De fikk se noen av Munchs mest kjente verk, inkludert flere versjoner av «The Scream» og «Madonna».

Museets åpningsfeiring fant sted i og utenfor bygningen i tre dager. Gratis billetter ble delt ut til åpningsdagen 22. oktober og de påfølgende to dagene.

MUNCH -museet er på 13 etasjer med 11 utstillingshaller. Det er en permanent utstilling med 200 verk av Munch i museet; andre midlertidige utstillinger vil bli plassert i museet. Totalt inneholder MUNCH mer enn 26 000 stykker av artisten.

Dette museet erstatter det opprinnelige MUNCH -museet som ble åpnet av kong Olav i 1963.

Edvard Munch er en kjent norsk maler som er opphavsmannen til det ikoniske maleriet «Skriket». Han ble født i 1863 i Loten, Norge og døde i Oslo i 1944. Han overlot mange av sine kunstverk til byen Oslo ved hans død.

Related Videos

Leave a Comment