Home » Norge velger nytt parlament | For tiden Europa | DW

Norge velger nytt parlament | For tiden Europa | DW

by Russell Crowe

Norge velger nytt parlament mandag. Etter åtte år under Høyre -statsminister Erna Solberg, peker meningsmålinger på et regjeringsskifte i Oslo. Det sosialdemokratiske arbeiderpartiet har de beste sjansene, men for et parlamentarisk flertall må det stole på flere koalisjonspartnere. Hvis den blir den mektigste styrken, kan presidenten Jonas Gahr Støre bli Solbergs etterfølger – Norge, i likhet med sine nordiske partnerland Danmark, Sverige og Finland, ville deretter bli styrt av sosialdemokratene igjen.

Parlamentsbygningen i hovedstaden Oslo – alle 169 parlamentariske seter vil bli besatt

Nesten 3,9 millioner nordmenn har stemmerett. Mens mandag er offisiell valgdag, var det allerede mulig å stemme søndag i nesten halvparten av norske kommuner. Nesten 1,65 millioner velgere har allerede benyttet anledningen til å stemme. Dette tilsvarer mer enn 42% av alle stemmeberettigede og er rekord i et norsk stortingsvalg.

Klimabeskyttelse som bestemmer innsatsen i valgkampen

I den oljerike nasjonen, som ikke tilhører EU, spilte klima og miljøvern, samt tilhørende oljepolitikk, en viktig rolle i valgkampen. Utgivelsen av den siste spesialrapporten fra Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) for en god måned siden ga et løft til parter som tydelig hadde fokus på klimaendringer. Fra våren 2020 hadde Solberg det fortsatt godt da han hadde ført landet relativt godt gjennom den første fasen av korona -pandemien. Imidlertid kunne deres gode godkjenningsvurderinger ikke overleve før valget.

De viktigste kandidatene (t.v.): Erna Solberg, Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum (i midten)

De viktigste kandidatene (t.v.): Erna Solberg, Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum (i midten)

Solberg (60) har styrt Norge siden 2013, Støre (61) var utenriksminister i den tidligere regjeringen til den sosialdemokratiske statsministeren og nåværende NATO -generalsekretær Jens Stoltenberg. I valget i 2017 hadde han allerede løpt som den ledende sosialdemokratiske kandidaten mot Solberg – partiet hans var faktisk den mektigste styrken på den tiden, men Solberg klarte å stole på de sterkeste allierte og dermed få en andre periode. Denne gangen er imidlertid de sterkest mulige koalisjonspartnerne – delvis på grunn av det overordnede spørsmålet om klimabeskyttelse – i sentrum -venstre -spekteret.

Sosialdemokratene i Støres ligger foran

Norske valgeksperter anser at et regjeringsskifte er svært sannsynlig. Støres sosialdemokrater har ledet meningsmålingene i flere måneder. De siste målingene så dem på 24 til 25 prosent, Solberg Høyres konservative parti kom sist inn på rundt 19 prosent.

Parlamentet i hovedstaden Oslo har 169 seter, så 85 seter trengs for et parlamentarisk flertall. De første prognosene og foreløpige resultatene er ventet etter at valglokalene stenger klokken 21.00 (CEST).

nob / sti (dpa, afp)

Related Videos

Leave a Comment