Home » Norge utviser 15 russiske diplomater

Norge utviser 15 russiske diplomater

by Edvard Munch

Norge vil utvise 15 russiske diplomater. Det meldte utenriksminister Anniken Huitfeldt på en pressekonferanse torsdag. Huitfeldt sa at de 15 russerne var hemmelige tjenesteoffiserer som «arbeidet under diplomatisk dekke» og derfor burde forlate landet umiddelbart. «Deres virksomhet utgjør en trussel mot norske interesser og er fullstendig uforenlig med deres status som diplomater.» Så langt hadde Russland ansatt i alt 40 diplomater i Norge; det er en ambassade i Oslo og generalkonsulater i den nordnorske grensebyen Kirkenes og Barentsburg på Svalbard.

I følge det norske avisen innlegg etter det er ingen konkret sak som utløste utkastelsen. Den siste tiden har imidlertid både Politiets sikkerhetstjeneste og Secret Service advart om at russisk spionasjevirksomhet har fortsatt å øke. For snart ett år siden ble tre russiske etterretningsoffiserer tvunget ut av Norge etter å ha blitt funnet skyldig i spionasje.

«Uforutsigbar nabo»

Utenriksminister Huitfeldt kalte Russland en «uforutsigbar nabo» på pressekonferansen, men understreket at hun fortsatt var interessert i å opprettholde diplomatiske forbindelser med Russland. Russland har ingen grunn til å handle mot Norge. – Det er norske diplomater i Russland, men ingen av dem er ansatte i hemmelig tjeneste, sa Huitfeldt. Ifølge nyhetsbyrået TASS har det russiske utenriksdepartementet tidligere skrevet at det ville «reagere på Norges utvisning av russiske diplomater».

Related Videos

Leave a Comment