Home » Norge – Størjen kan sette aksenter med en «drømmeregjering»

Norge – Størjen kan sette aksenter med en «drømmeregjering»

by Russell Crowe

Oslo. Etter åtte år med høyrekonservativ regjering er det igjen tid for endring i Norge. Etter seieren til sentrum-venstre-blokken ledet av sosialdemokraten Jonas Gahr Störe, ser det ut til at det skandinaviske landet med sine store oljereserver vil motta «drømmeregjeringen» utropt av Gahr Störe. Med andre ord: en koalisjon av Sosialdemokratisk Arbeiderparti, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

Det disruptive målet var ikke å kunne styre i henhold til de to ekstreme venstresidene «Røde» og Miljøpartiet De Grønne. Likevel sa den 61 år gamle valgvinneren mandag at han ønsket å snakke med alle partier.

Selv om det vil være noen nøtter å knekke på områdene klimapolitikk, omfordeling og fremtidens oljeproduksjon, forventes Större nå å unngå store feider med det sannsynlige utfallet av valget – et visst stortingsflertall på 89 av 169 mandater.

Høst krans

En av årsakene til det betydelige nederlaget til tidligere regjeringspartier kan være den nåværende koronasituasjonen i Norge. De siste ukene har dette utviklet seg like ugunstig som i Østerrike. Norge har nå den høyeste smittefrekvensen av noe land i Nord-Europa. Myndighetene måtte ta spesielle forholdsregler ved stemmegivning på valgdagen. Derimot har et regjeringsskifte etter senest to lovgivende forsamlinger vært regelen i Norge siden tidlig på 1960-tallet.

Med den nye regjeringen går Norge trolig inn på en vanskeligere klimakurs, i hvert fall lot Störe det passere under valgkampen. Men selv «Super Jonas», som media kalte ham, vil nok ikke ha råd til å klare seg uten gylden eselolje på mellomlang sikt, til tross for alle de grønne vedtakene.

Utenrikspolitisk vil Norge igjen kunne spille en mer aktiv rolle i neste regjeringsperiode enn nylig. Fra 2005 til 2012 vekket Störe oppmerksomhet som Norges utenriksminister med en fremoverlent Midtøsten-politikk, inkludert anerkjennelse av Hamas. Sammen med sin kollega Sergei Lavrov klarte han også å løse en rekke nabolagsproblemer med Russland, spesielt etableringen av den lenge omstridte maritime grensen. Et godt og forstyrrende forhold til Russland vil også kunne gi Norge en viktig rolle i å løse konflikter og arktiske spørsmål i fremtiden.

Ti partier i plenum

På den ene siden er mandagens valg historisk: Aldri før har ti ulike partier vært representert på Stortinget. Det er på grunn av det norske valgsystemet at selv partier som faller under fireprosentgrensen kommer inn i Stortinget gjennom sine direkte mandater. I tillegg til de ødelagte tradisjonelle Venstre (liberale) partiene og Kristelig Folkeparti, er det Miljøpartiet De Grønne, Venstre «Røde» og – av nysgjerrighet – protestpartiet «Pasientfokus» som tar til orde for uttynning av helsen. systemet, spesielt i Nord-Finnmark.(Hva)

Related Videos

Leave a Comment