Home » Norge: Statsminister går av, Ap-leder bør ta over

Norge: Statsminister går av, Ap-leder bør ta over

by Russell Crowe

Statsminister Erna Solberg kunngjorde tirsdag at hun ville gå av som leder av en minoritetssenter-høyre-trepartiregjering etter at en venstreblokk vant parlamentsvalget forrige måned. Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Stoere er ventet å ta over senere denne uken.

Solberg (60), leder av det norske Høyre ble kastet ut etter to fireårsperioder da partiet hans mistet ni mandater i landets valg 13. september. Hun vil forbli midlertidig leder inntil Gahr Stoere presenterer et nytt regjeringsteam for en topartisk sentrum-venstre-koalisjon på torsdag.

– Åtte år er lang tid, sa Solberg til journalister etter å ha overlevert sitt avskjedsbrev til landets ledende monark, kong Harald, slik Grunnloven krever. «Han godtok det og jeg oppfordret ham til å be Jonas Gahr Stoere om å danne en regjering.»

I Norge melder en avtroppende statsminister sin avgang først når en annen partileder er klar til å danne nytt statsråd.

I 2013 ble Solberg Norges andre kvinnelige statsminister. Hun ledet først en bipartisan minoritetsregjering med anti-immigrasjonspartiet Fremskrittspartiet. Den ble utvidet to ganger – først i 2018 med Venstre og et år senere med det lille Kristelig demokratiske partiet, ble deretter en flertallsregjering.

I januar 2020 trakk imidlertid Det populistiske Fremskrittspartiet seg fra koalisjonen, og Solberg ble ledet av en trepartsminoritetsregjering med sine egne konservative, Venstre i sentrum og KrF.

Gahr Stoere, 61, skal lede en regjering med Sentrums euroskeptiske parti, Norges tredje parti, som ventes å stille til flertall på Stortinget, som har 169 mandater. Det er ventet at han presenterer koalisjonens politiske plattform på onsdag og sammensetningen av kabinettet dagen etter.

Funnet av olje og gass i norske farvann på 1960-tallet gjorde den skandinaviske nasjonen til et av de rikeste landene i verden, med et sterkt velferdssystem og høy levestandard. Det er ikke medlem av EU, men handler tett med blokken på 27 nasjoner.

Norges oljerikdom bidro til å klare den europeiske finanskrisen og holde arbeidsledigheten lav. Petroleumsindustrien er den største industrien i landet, ansvarlig for over 40% av eksporten og sysselsetter direkte over 5% av arbeidsstyrken.

Related Videos

Leave a Comment