Home » Norge står overfor mulig endring i forholdet til EU etter valget

Norge står overfor mulig endring i forholdet til EU etter valget

by Russell Crowe

Mens det kommende valget i Norge meget vel kan føre til en nedkjøling av forholdet mellom landet og EU, antyder noen eksperter at dette kanskje ikke er tilfelle.

Etter åtte år med proeuropeisk sentrum-høyre-regjering tyder meningsmålinger på at det skandinaviske landet er på vei mot et regjeringsskifte.

En venstre-grønn koalisjon i en eller annen form forventes å gå seirende ut, der hovedopposisjonen Arbeiderpartiet er avhengig av støtte fra flere euroskeptiske partier for å sikre flertall i parlamentet.

I sitt avsidesliggende hjørne av Europa er ikke Norge medlem av EU, men det er nært knyttet til blokken gjennom avtalen om Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EØS).

Avtalen gir Norge tilgang til fellesmarkedet mot at de fleste europeiske direktiver vedtas.

Senterpartiet og Sosialistisk Venstre – Arbeiderpartiets nærmeste allierte, som til sammen har rundt 20 % av velgeroppslutningen – har tatt til orde for å oppløse fornuftsekteskapet.

– Problemet med avtalen vi har i dag er at vi gradvis overfører mer og mer makt fra Stortinget, fra de norske lovgiverne, til de Brussel-byråkratene som ikke er ansvarlige, sa lederen av Senteret. Parti Trygve Slagsvold Vedum i en uttalelse. nylig TV-debatt.

For å forsvare distriktsbasens interesser ønsker Senterpartiet å erstatte EØS med handels- og samarbeidsavtaler.

Ap-leder Jonas Gahr Store, som skal bli den neste statsministeren, ønsker imidlertid ikke å sette landets bånd til EU, Norges desidert største handelspartner, i fare.

«Hvis jeg går til kona mi og sier «Se, vi har vært gift i årevis og ting går ganske bra, men nå vil jeg se meg rundt for å se om det er noen andre alternativer.» . Ingen (i Brussel) kommer til å ta telefonen «og være klar til å reforhandle vilkårene,» sa Gahr Store under den samme debatten.

Løpende med samme metafor svarte Slagsvold Vedum: «Hvis kona di var utro mot deg hver dag, ville du kanskje reagert».

EU, en «vanskelig forhandlingspartner»

I utgangspunktet ga Brexit norske euroskeptikere et pust av håp. Men vanskelighetene med å skille ut forholdet mellom Storbritannia og EU setter bremsene på ting.

– I Norge har vi sett at EU er en svært vanskelig forhandlingspartner, og selv et stort land som Storbritannia har ikke klart å vinne mye i forhandlingene sine, sier Ulf Sverdrup, direktør ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

Mens nordmenn to ganger har takket nei til EU-medlemskap, i folkeavstemninger i 1972 og 1994, er et flertall for dagens EØS-avtale.

I løpet av valgkampen ble EU-spørsmålet gradvis satt på baksiden etter hvert som Senterpartiet – som en kort periode dominerte meningsmålingene – så at støtten avtok.

Karakteren av Norges forhold til blokken vil avhenge av mandatfordelingen i parlamentet, men eksperter er generelt enige om at lite trolig vil endre seg.

«Ap vil helt sikkert være tøffe med hensyn til behovet for å holde EØS-avtalen gående», sa Johannes Bergh, statsviter ved Institutt for samfunnsforskning, «selv om det betyr å gi innrømmelser til andre partier på andre områder».

Tettere samarbeid om klima?

Det er mulig at felles problemstillinger, som å takle klimaendringer, vil bringe Norge og EU enda tettere sammen.

«Samarbeidet med EU vil med stor sannsynlighet styrkes på grunn av klimaspørsmålet» som «kan bli en kilde til friksjon» i neste koalisjon, foreslo Sverdrup.

«Selv om de siste 25 årene har vært en periode med stadig tettere samarbeid, og derfor kan forventes å fortsette, gjenstår det noen spørsmålstegn» angående de fremtidige båndene mellom Norge og EU, sa han.

Disse inkluderer sannsynligvis inkludering og styrke av euroskeptikere i den fremtidige regjeringen, så vel som koalisjonspartnernes evne til å bli enige om alle EU-spørsmål.

I mellomtiden ser Brussel på med forsiktighet.

EØS-avtalen er «fundamental» for forholdet mellom EU og partnerne Norge, Island og Liechtenstein, ifølge EU-talsmann Peter Stano.

Men for resten, «vi spekulerer ikke i de mulige resultatene av valget og vi kommenterer ikke partienes forskjellige posisjoner».

Related Videos

Leave a Comment