Home » Norge holder NATO militærøvelser i Arktis – EURACTIV.com

Norge holder NATO militærøvelser i Arktis – EURACTIV.com

by Siv Jensen

NATOs viktigste vinterøvelse, Cold Response, som involverer 30.000 soldater fra nesten 30 land – inkludert ikke-NATO-land Sverige og Finland – startet mandag i ulike deler av Norge, og er dermed den største treningsøvelsen i Norge her i landet siden den kalde krigen.

«Cold Response 2022 (CR 22) er en norsk militærøvelse der Norge har invitert allierte og partnernasjoner til å delta», heter det i en offisiell uttalelse fra det norske forsvaret.

Øvelsen vil gå fra 14. mars til 1. april, selv om allierte styrker har trent og forberedt seg til øvelsen i Norge siden høsten 2021.

Ifølge nyhetsbyrået TT skal NATO-styrker trene i det arktiske klimaet, noen titalls kilometer fra den russiske grensen. I år deltar 30.000 soldater, 200 fly og 50 skip fra 27 nasjoner i øvelsen. Dette gjør øvelsen til NATOs største i 2022 og den største innenfor polarsirkelen siden 1980-tallet.

De eneste ikke-NATO-medlemmene som deltar er Sverige med 1600 og Finland med 600 soldater utplassert i Norge. Det svenske forsvaret stiller med soldater og offiserer fra luftvåpen og hær.

Sverige har deltatt i Cold Response siden 2006. I følge det svenske forsvaret har dette i betydelig grad bidratt til det svenske forsvarets evne til å kjempe i et subarktisk miljø og til å utvikle evnen til å kjempe i større enheter og til å samarbeide med enheter av andre. nasjoner.

Deltakelsen fra Sverige og Finland er svært symbolsk gitt de nylige truslene fra Russland etter at begge land flørtet med mulig NATO-medlemskap.

NATO har imidlertid avvist at CR22 blir utført som svar på den russiske invasjonen av Ukraina. «Årets øvelse ble annonsert for mer enn åtte måneder siden. Det er ikke relatert til den uprovoserte og uberettigede invasjonen av Ukraina fra Russland, som NATO reagerer på med forebyggende, forholdsmessige og ikke-eskalerende tiltak», heter det på den offisielle NATO-nettsiden.

Related Videos

Leave a Comment