Home » Norge benekter ediktet fra det afghanske Taliban som ber kvinner om å dekke seg til

Norge benekter ediktet fra det afghanske Taliban som ber kvinner om å dekke seg til

by Siv Jensen

KØBENHAVN, Danmark (AP) – Norge avviste det siste afghanske Taliban-ediktet som ber kvinner om å dekke seg fra topp til tå i offentligheten og advarte om at Afghanistans nye herskere «leder landet mot en humanitær, økonomisk katastrofe og menneskerettigheter».

Taliban-dekretet, kunngjort på lørdag, beordret alle afghanske kvinner til å bruke klær som dekker alt, den tradisjonelle burkaen, offentlig og truet med å straffe sine mannlige slektninger for manglende overholdelse. Det fremkalte lignende restriksjoner på kvinner og andre kompromissløse tiltak som ble pålagt av Taliban under deres forrige regjering i Afghanistan fra 1996 til 2001.

Tidligere i år bestemte Taliban seg for ikke å gjenåpne skoler for jenter over sjette klasse, unntatt et tidligere løfte og valgte å blidgjøre deres kompromissløse base. Denne avgjørelsen utløste internasjonal fordømmelse og forstyrret innsatsen til Taliban, som tok makten i Afghanistan i august i fjor, for å få anerkjennelse av potensielle internasjonale givere i en tid da landet er fast i en stadig forverret humanitær krise.

– Jeg er opprørt over kunngjøringen om at kvinner i Afghanistan må dekke ansiktet sitt offentlig, de kan ikke kjøre bil og forlate huset bare når det er nødvendig, heter det i en uttalelse fra Henrik Thune, norsk viseutenriksminister søndag.

Thune sa at ediktet var «fullstendig uakseptabelt» og understreket at selv om Taliban sitter ved makten, «er de fortsatt en isolert og lite representativ regjering».

– Talibans politikk fortsetter å undertrykke kvinner og jenter, i stedet for å adressere den økonomiske krisen og behovet for inkluderende regjering, sa han.

Norge var vertskap for tre dager med samtaler i januar mellom Taliban, vestlige diplomater og andre delegater i lukkede møter i de snødekte fjellene over den norske hovedstaden Oslo.

Samtalene, de første i Europa siden Taliban tok makten, fokuserte på humanitær hjelp til Afghanistan og menneskerettigheter. Utenriksministeren utnevnt av Taliban, Amir Khan Muttaqi, sa at diskusjonene «gikk veldig bra». Samtalene inkluderte også diskusjoner mellom Taliban og medlemmer av det afghanske sivilsamfunnet.

Thune bekreftet at det er nødvendig å fortsette dialogen, «selv om Taliban har verdier som er langt unna våre» og la til at uten dialog «har vi ikke engang muligheten til å påvirke makthaverne».

Han oppfordret Taliban til å «nok en gang holde løftene gitt til afghanske kvinner og jenter».

«Kvinnene og jentene i Afghanistan venter på retten til et fullverdig liv og kan ikke ekskluderes fra samfunnet,» sa hun.

Related Videos

Leave a Comment