Home » Norge anklager professor for brudd på atomsanksjoner mot Iran

Norge anklager professor for brudd på atomsanksjoner mot Iran

by Russell Crowe

KØBENHAVN, Danmark – En tysk-iransk professor ved et norsk teknisk universitet ble onsdag anklaget for å ha brutt sanksjonene mot Iran ved å invitere fire forskere fra Den islamske republikken og gi dem tilgang til et laboratorium.

En norsk aktor sa at tilreisende forskere hadde tilgang til kunnskap som kan være nyttig for Irans atomprogram.

NRK meldte at den uidentifiserte professoren i perioden februar 2018 til 2019 inviterte fire iranske forskere til NTNU-universitetet i Trondheim, det skandinaviske landets tredje største by. Lengden på gjestenes opphold varierte.

«Det alvorlige her er at folk fra Iran har hatt tilgang til kunnskap, og dette er kunnskap som kan være nyttig for det iranske atomprogrammet. Vi sier ikke det, men det er den potensielle faren her som er alvorlig, sier advokat Frederik Ranke til NRK.

Ranke sa at professoren ble anklaget for brudd på iranske sanksjoner, eksportkontrollforskrifter og norsk lov om datainnbrudd. Hvis han blir funnet skyldig, risikerer han opptil 10 års fengsel.

Norge, som ikke er medlem av EU, har sluttet seg til alle FNs sikkerhetsråds resolusjoner om det iranske atomprogrammet og har støttet EUs restriktive tiltak mot Iran i flere år.

Ifølge hans norske advokat nekter professoren for straffskyld. Advokat Brynjulf ​​Risnes sier til NRK at hans klient har forlatt Norge, men er villig til å komme tilbake for rettssak.

– Det er ingenting i informasjonen de har fått og prosjektene de har jobbet med som gjør at de kan bidra på noen måte til atomindustrien, sier Risnes til NRK.

PST mistenker at professoren har bidratt til et datainnbrudd ved å gi andre uautorisert tilgang til et datasystem, sier NRK.

Selve datainnbruddet skjedde da et program ble installert, levert av en av gjesteforskerne. Han kunne da gjenopprette dataene, selv om han ikke var tilknyttet NTNU, ifølge Ranke.

Bjarne Foss, leder for NTNUs cyberingeniøravdeling, sa til universitetsoppgaven at den iranske professoren og gjesteforskerne «brukte et spesielt laboratorium, kalt det nano-mekaniske laboratoriet, relativt intensivt i kort tid».

Papiret sa at avanserte analyser av egenskapene til forskjellige metallegeringer, som deres styrke og hardhet, kan gjøres i laboratoriet.

Etter å ha fått vite om dette, tok universitetstjenestemenn kontakt med PST tidlig i 2019, sa Universitetsavisa.

Lær hebraisk på en morsom og unik måte

Du har nyheter fra Israel … men du? den? Her har du sjansen til å forstå ikke bare det store bildet vi dekker på disse sidene, men også kritiske og saftige detaljer om livet i Israel.

I Street Hebraw for Times of Israel-samfunnet, hver måned vil vi lære flere hebraiske konversasjonsfraser rundt et felles tema. Dette er hebraisk lydundervisning i liten størrelse som vi tror du vil like mye.

Finn ut mer Finn ut mer

er du allerede medlem? Logg på for å ikke se det igjen

Er du seriøs. Det setter vi pris på!

Det er derfor vi kommer på jobb hver dag – for å gi kresne lesere som deg en uunngåelig dekning av Israel og den jødiske verden.

Så nå har vi en forespørsel. I motsetning til andre aviser har vi ikke laget en betalingsmur. Men fordi journalistikken vi driver med er dyr, inviterer vi lesere som The Times of Israel har blitt viktige for, til å støtte arbeidet vårt ved å bli med The Times of Israel Community.

For bare $6 i måneden kan du hjelpe til med å støtte kvalitetsjournalistikken vår mens du nyter The Times of Israel UTEN ANNONSE, samt tilgang til eksklusivt innhold som kun er tilgjengelig for medlemmer av Times of Israel-fellesskapet.

Bli med i fellesskapet vårt

Bli med i fellesskapet vårt

er du allerede medlem? Logg på for å ikke se det igjen

Related Videos

Leave a Comment