Home » Norge anklager en professor for å ha brutt sanksjoner mot Iran

Norge anklager en professor for å ha brutt sanksjoner mot Iran

by Russell Crowe

KØBENHAVN, Danmark (AP) – En tysk-iransk professor ved et norsk teknisk universitet ble onsdag anklaget for å ha brutt sanksjonene mot Iran ved å invitere fire forskere fra Den islamske republikken og gi dem tilgang til et laboratorium.

En norsk aktor sa tilreisende forskere hadde tilgang til kunnskap som kan være nyttig for Irans atomprogram.

NRK meldte at den uidentifiserte professoren i perioden februar 2018 til 2019 inviterte fire iranske forskere til NTNU-universitetet i Trondheim, det skandinaviske landets tredje største by. Lengden på gjestenes opphold varierte.

«Det alvorlige her er at folk fra Iran har hatt tilgang til kunnskap, og dette er kunnskap som kan være nyttig for det iranske atomprogrammet. Vi sier ikke det, men det er den potensielle faren her som er alvorlig, sier advokat Frederik Ranke til NRK.

Ranke sa at professoren ble anklaget for brudd på iranske sanksjoner, eksportkontrollforskrifter og norsk lov om datainnbrudd. Hvis han blir funnet skyldig, risikerer han opptil 10 års fengsel.

Norge, som ikke er medlem av EU, har sluttet seg til alle FNs sikkerhetsråds resolusjoner om det iranske atomprogrammet og har støttet EUs restriktive tiltak mot Iran i flere år.

Ifølge hans norske advokat nekter professoren for straffskyld. Advokat Brynjulf ​​Risnes sier til NRK at hans klient har forlatt Norge, men er villig til å komme tilbake for rettssak.

– Det er ingenting i informasjonen de har fått og prosjektene de har jobbet med som gjør at de kan bidra på noen måte til atomindustrien, sier Risnes til NRK.

PST mistenker at professoren har bidratt til et datainnbrudd ved å gi andre uautorisert tilgang til et datasystem, sier NRK.

Selve datainnbruddet skjedde da et program ble installert, levert av en av gjesteforskerne. Han kunne da gjenopprette dataene, selv om han ikke var tilknyttet NTNU, ifølge Ranke.

Bjarne Foss, leder for NTNUs cyberingeniøravdeling, sa til universitetsoppgaven at den iranske professoren og gjesteforskerne «brukte et spesielt laboratorium, kalt det nano-mekaniske laboratoriet, relativt intensivt i kort tid».

Papiret sa at avanserte analyser av egenskapene til forskjellige metalllegeringer, for eksempel deres styrke og hardhet, kan gjøres i laboratoriet.

Etter å ha fått vite om dette, kontaktet universitetstjenestemenn PST tidlig i 2019, sa Universitetsavisa.

Related Videos

Leave a Comment