Home » Norge advarer russiske skip i nordlige farvann

Norge advarer russiske skip i nordlige farvann

by Russell Crowe
  1. Hjemmeside
  2. Politikk

Opprettet:

Fra: Bettina Menzel

Fregatten Admiral Gorschkow i januar 2023 i Atlanterhavet (symbolbilde). © IMAGO/Russian Emergency Ministry / ITAR-TASS

Nord Stream 2 har vist at energispørsmålet ikke kan vurderes uavhengig av sikkerhetsspørsmål. Norge, Europas største energileverandør, advarer mot russiske skip i nordiske farvann.

Oslo – NATO-landet Norge har i flere måneder advart mot den russiske nordflåten og ser på seg selv som neste mål dersom krigen i Ukraina eskalerer. Moskva tar nå mer og mer risiko ved å samle informasjon i nordlige farvann, sa Norges statsminister Jonas Gahr Støre mandag på Nordsjøtoppmøtet i Oostende i Belgia. Tilsynelatende er ikke bare Nordflåten en fare, men også det som ser ut til å være sivile forsknings- eller fiskebåter samt yachter eller fraktebåter. Forskning fra ulike medier avslørte spionasje fra russiske skip i nordlige farvann forrige uke.

Norge advarer mot økende trussel fra russiske skip i nordiske farvann

nordsjøtopp offshore vindkraft mark rutte jonas gahr store olaf scholz xavier bettel
Nordsjøtoppmøtet fant sted 24. april 2023 i Oostende, Belgia. Det var vindkraft til havs. © Geert Vanden Wijngaert/AP/dpa +++ dpa fotoradio +++

Europeiske stats- og regjeringssjefer møttes mandag (24. april) i Oostende, Belgia, for å diskutere vindenergi fra Nordsjøen under toppmøtet i Nordsjøen. Men systemsikkerhet var også et problem. Norges statsminister Jonas Gahr Støre kommenterte også Norges sikkerhetshensyn. Russiske skip vil utgjøre en trussel i nordlige farvann ettersom Moskva nå tar større risiko i etterretningsinnhenting, sa Støre til US magazine Politikk på toppen.

«Offshore vindparker, rørledninger og undersjøiske kabler er utsatt for spionasje og sabotasje,» sa Belgias statsminister Alexander De Croo, med henvisning til eksplosjonene ved de to Nord Stream-rørledningene i Østersjøen i fjor. Dokumenter som ble utgitt forrige uke viste «hvordan de russiske skipene kartla alle plasseringene til vindturbinene langs Nordsjøkysten, så å si», sa den belgiske statsministeren, sannsynligvis med henvisning til undersøkelser utført av SVT, NRK, DR og Yle kringkastere. . . Forskningen avdekket spionasje fra russiske skip i nordlige farvann.

Ifølge de hemmelige tjenestene og ekspertene ønsker Russland å forberede sabotasjehandlinger av energiinfrastruktur

Ifølge forskning fra nordiske kringkastere har et russisk militærprogram som mål å kartlegge plasseringer av havvindparker, gassrørledninger og strøm- og internettkabler rundt om i Sverige, Danmark, Norge og Finland. Totalt fant media 50 fartøyer som hadde foretatt mistenkelige reiser de siste ti årene, inkludert forskningsfartøy og lasteskip, fiskebåter og yachter.

Ifølge kringkasteren legger de hemmelige tjenestene og ekspertene til grunn at prosedyren er rettet mot å forberede sabotasjehandlinger for å ha mulighet for for eksempel å lamme strømforsyningen i Nord-Europa. Ved en eventuell konflikt med Vesten vet Russland hvor de skal lamme det danske samfunnet gjennom sabotasje, sa den danske etterretningssjefen Anders Henriksen. Russlands ambassadør i Norge sa russiske sjømenn har rett til å seile i norske kystfarvann.

Ursula von der Leyen lover resultater på neste NATO-toppmøte

Norge er Europas største energileverandør og i fjor økte naturgasseksporten med åtte til ti prosent, påpekte statsminister Støre. Landet spiller også en viktig rolle i regional sikkerhet. Norge er «NATOs øyne og ører i nord», fortsatte politikeren. Samarbeid med partnere og allierte er essensielt, sier Støre og understreker at de er klar over farene som trusler mot russisk etterretning utgjør. I naboforholdets ånd må Norge imidlertid opprettholde en balanse i hvordan man håndterer mistenkelig virksomhet til sjøs.- I havretten er det et viktig prinsipp om sikker ferdsel og fri ferdsel – dette er viktig for Norge som et stor sjøfartsnasjon,» sa politikeren. Politikk.

– Vi vet at vår kritiske infrastruktur er truet, sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen på toppmøtet. For å beskytte kraftverkene i Nordsjøen og andre nordiske farvann planlegges et tettere samarbeid med NATO. En felles forsvarsallianse og EU-arbeidsgruppe har nylig startet sitt arbeid. «EU-NATO-eksperter jobber for tiden med et koordinert motstandsprogram, og resultatene av disse refleksjonene vil deretter bli presentert på NATO-toppmøtet i juli.» «Høy prioritert sak», bekreftet også Tysklands kansler Olaf Scholz (SPD) (bme/dpa).

Related Videos

Leave a Comment