Home » Nobelprisen i økonomi belønner «naturlige eksperimenter», fra minstelønn til migrasjon

Nobelprisen i økonomi belønner «naturlige eksperimenter», fra minstelønn til migrasjon

by Russell Crowe

STOCKHOLM, 11. oktober (Reuters) – Økonomene David Card, Joshua Angrist og Guido Imbens vant mandag Nobelprisen i økonomi 2021 for banebrytende «naturlige eksperimenter» for å vise økonomiske virkninger i den virkelige verden i områder med lønnsøkninger. minimum i USA hurtigmatutsalg migrerende sektor fra Castros Cuba.

I motsetning til medisin eller andre vitenskaper, kan ikke økonomer gjennomføre strengt kontrollerte kliniske studier. I stedet bruker naturlige eksperimenter virkelige situasjoner for å studere innvirkning på verden, en tilnærming som har spredt seg til andre samfunnsvitenskaper.

– Forskningen deres har betydelig forbedret vår evne til å svare på viktige årsaksspørsmål, noe som har vært til stor nytte for samfunnet, sier Peter Fredriksson, leder av Economic Sciences Award Committee.

Tidligere nobelprisvinnere i økonomi har vært dominert av amerikanske institusjoner, og denne var intet unntak. Card, født i Canada, jobber for tiden ved University of California, Berkeley; Angrist, med dobbelt amerikansk og israelsk statsborgerskap, ved Massachusetts Institute of Technology; og nederlandskfødte Imbens ved Stanford University.

«MYE MUTTER OG BOLTER»

Et eksperiment utført av Card, 65, om innvirkningen på hurtigmatindustrien av en økning i minstelønnen i den amerikanske delstaten New Jersey på begynnelsen av 1990-tallet har snudd konvensjonell visdom innen økonomi om at slike økninger alltid bør føre til tap av penger. arbeidsplasser.

Hans arbeid med emnet, ofte i samarbeid med den fremtredende økonomen Alan Krueger, som døde i 2019, har blitt brukt som empirisk bevis for å fremme lovgivning, inkludert av Biden-administrasjonen, for en minstelønn på $15 i statene. United.

En annen studerte virkningen av et trekk fra Fidel Castro i 1980 for å la alle cubanere som ønsket å forlate landet gjøre det. Til tross for den resulterende høye migrasjonen til Miami, fant Card ingen negative effekter på lønn eller jobber for innbyggere i Miami med lavt utdanningsnivå.

«Det handler om å prøve å få flere vitenskapelige koblinger og evidensbaserte analyser innen økonomi,» sa Card, som i utgangspunktet trodde vennene hans lekte en spøk da han ble oppringt fra Sverige, sa til Berkeley-nettstedet etter kunngjøringen. «De fleste gammeldagse økonomer er veldig teoretiske, men i disse dager er en stor del av økonomien virkelig mye muttere og bolter.»

Steve Pischke, professor i økonomi ved London School of Economics, som studerte med Card, sa at virkningen av de tre forskernes arbeid med å bruke naturlige eksperimenter var vidtrekkende.

«Det var helt enormt,» sa Pischke. «Alle ble veldig påvirket av dette, og jeg tror … forskningen begynte å bli utført veldig annerledes og spredte seg til mange områder av økonomien der disse metodene nå brukes rutinemessig.»

Det kongelige svenske vitenskapsakademiets generalsekretær Goran K. Hansson og medlemmene av priskomiteen for økonomisk vitenskap 2021 Peter Fredriksson og Eva Moerk kunngjør Sveriges Riksbanks pris i økonomiske vitenskaper 2021 til minne om Alfred Nobel som fotografier av David Card-vinnerne, Joshua Angrist og Guido Imbens presenteres på en skjerm under en pressekonferanse på Akademiet, Stockholm, Sverige, 11. oktober 2021. Claudio Bresciani / TT News Agency / via REUTERS ATTENTION EDITORS – DETTE BILDET BLEV LEVERET AV TREDJEPARTER. SVERIGE UTE. INGEN KOMMERSIELLT ELLER REDAKTIONSSALG I SVERIGE.

«HAN SVAR IKKE ANropet mitt»

I en online briefing organisert av MIT, beskrev Angrist et nylig prosjekt om det brennende spørsmålet om tilgang til offentlige eliteskoler der han og andre forskere fant ut at hvorfor kandidater fra disse skolene har en tendens til å gjøre det bra har mer å gjøre med selektiv opptak enn med utdanning.

«Så vi argumenterer i hovedsak at tilgang til den typen skole ikke bør være høyt på listen over politiske bekymringer for noen som ønsker å forbedre offentlig utdanning,» sa han i en online briefing organisert av MIT.

Angrist, 61, sa at han gikk glipp av samtalen med Nobelkomiteen og måtte få nummeret fra en annen nobelprisvinner.

«Til å begynne med svarte de ikke på anropet mitt,» sa han. «Til slutt fant jeg den rette personen.»

Nobelkomiteen bemerket at naturlige eksperimenter var vanskelige å tolke, men at Angrist og Imbens på midten av 1990-tallet hadde løst metodiske problemer for å vise at presise konklusjoner om årsak og virkning kunne trekkes fra dem.

«Jeg ble helt overrasket over å få en telefonsamtale, så jeg var helt henrykt over å høre nyhetene,» sa Imbens, 58, under en samtale med journalister i Stockholm, og la til at han var glad for å dele prisen med to av sine flinke gutter venner. Angrist var den beste mannen i bryllupet hans.

Prisen, formelt kjent som Sveriges Riksbanks pris i økonomiske vitenskaper til minne om Alfred Nobel, er den siste i årets Nobelhøst, og vinnerne deler en sum på 10 millioner SEK (1,14 millioner dollar).

De prestisjetunge prisene for prestasjoner innen vitenskap, litteratur og fred ble opprettet og finansiert i testamentet til den svenske dynamittoppfinneren og velstående forretningsmannen Alfred Nobel.

De har blitt delt ut siden 1901, selv om den økonomiske prisen – opprettet gjennom en donasjon fra den svenske sentralbanken på 300-årsjubileet – er et senere tillegg som først ble delt ut i 1969.

($1 = 8,7275 svenske kroner)

Rapportering av Niklas Pollard og Simon Johnson i Stockholm og Mark John i London; tilleggsrapporter av Johan Ahlander i Stockholm, Terje Solsvik i Oslo, Lindsay Dunsmuir i Edinburgh og Peter Szekely i New York; Redigering av Alex Richardson og Giles Elgood

Våre standarder: Thomson Reuters tillitsprinsipper.

Related Videos

Leave a Comment