Home » NATO deployerer i Nordsjøen og Østersjøen

NATO deployerer i Nordsjøen og Østersjøen

by Russell Crowe
  1. Hjemmeside
  2. Politikk

Opprettet:

Fra: Michelle Brey

Et amerikansk hangarskip ruller i formasjon med eskorteskip (symbolbilde). © dpa

Store øvelser fra NATO og dets partnerland finner sted i Nordsjøen og Østersjøen. Et amerikansk hangarskip nådde også farvannet.

Kiel – Krigen i Ukraina fortsetter med uforminsket styrke. Mens situasjonen råder i byen Bakhmut i det østlige Ukraina, utplasserer NATO i Østersjøen og Nordsjøen. I tillegg til en øvelse kalt «Formidable Shield», som allerede er i gang, er andre store manøvrer nært forestående.

Store manøvrer i Nordsjøen: mange NATO-enheter samles

Store manøvrer fra NATO og dets partnerland har funnet sted i Nordsjøen siden 8. mai. Totalt 13 nasjoner er involvert. Målet med øvelsen kalt «Formidable Shield» er å forsvare seg mot missiler. Mer enn 20 skip og 35 fly samt radarer er involvert, ifølge en NATO-uttalelse. Den store manøveren foregår frem til 26. mai.

I mellomtiden skal det amerikanske hangarskipet «Gerald R. Ford» ha nådd Nordsjøen, som avisen melder Nyheter fra Kiel rapportert. Den nøyaktige arten av ordren er imidlertid ennå ikke offentliggjort. Superskipet forlot hjemmehavnen i Virginia i begynnelsen av mai og satte kursen mot Europa. USS Gerald R. Ford Twitter-kontoen gir en idé om det mektige hangarskipet.

Hangarskipet USS Gerald R. Ford

Den amerikanske marinens hangarskip ble tatt i bruk i 2017. Det er over 300 meter langt, 40 meter bredt og veier rundt 100.000 tonn. Hangarskipet er oppkalt etter USAs 38. president. Han bærer sterkt Nyheter fra Kiel ca 90 jagerfly.

Amerikanske hangarskip i Europa: stor «Air Defender»-manøver planlagt i Nordsjøen

Flyttingen av det amerikanske hangarskipet kan være knyttet til den store «Air Defender»-manøveren, spekulerte Johannes Peters fra Kiel Institute for Security Policy Nyheter fra Kiel. «For denne øvelsen er deltakelsen av et så stort skip med så mange fly fornuftig,» forklarte han.

Jagerflymanøvrene vil foregå fra 12. til 23. juni. Som Bundeswehr informerte, «Opptil 10 000 øvelsesdeltakere fra 25 nasjoner med 220 fly trener under ledelse av Air Force Air Operations in European airspace». Det er den største luftvåpenoverføringsøvelsen siden eksistensen av NATO, sa Bundeswehr. Den store «Air Defender»-manøveren vil hovedsakelig foregå i Tyskland.

NATO-øvelse: «Baltops»-manøver i Østersjøen – signal til Russland?

En utplassering av «USS Gerald R. Ford» i den maritime manøveren «Baltops» er også mulig. «Det forventes mange enheter i Østersjøen for dette,» sa Peters til avisen. «Baltops» står for Baltic Operations. Det er «NATOs viktigste årlige marineøvelse i Østersjøen», sa Bundeswehr.

Han sier videre: «Foruten USA er de viktigste faste deltakerne Danmark, Tyskland, Storbritannia og Norge. De har interessert seg sterkt for sikkerhet ved inn- og utganger til Østersjøen siden begynnelsen av øvelsesserien. Øvelsen avsluttes ved starten av Kiel-uka i byens marinehavn. Sterk Nyheter fra Kiel marinen forventer 40 enheter fra 16 nasjoner.

NATOs tilnærming til Russland, som ikke er en krigførende part i krigen i Ukraina, blir tydelig med disse storstilte manøvrene. De kombinerer «avskrekking med forsvar og dialog», som Bundeswehr skrev om «Baltops». Ingen konfrontasjon etterlyses og øvelsene er ikke rettet mot et bestemt land. De planlagte storstilte manøvrene i vannet og i luften er absolutt et signal for Russland. (mbr)

Related Videos

Leave a Comment