Home » Mest etterlyste stoffherre fanget i Colombia | Nyheter fra hele verden

Mest etterlyste stoffherre fanget i Colombia | Nyheter fra hele verden

by Russell Crowe

Bogotá – Colombianske sikkerhetsstyrker har arrestert Dairo Antonio Úsuga, alias «Otoniel», leder for det colombianske narkotikakartellet «Clan del Golfo» og en av de mektigste narkotikasmuglerne i det søramerikanske landet.

«Det er det mest avgjørende slaget som narkotikahandel har fått i dette århundret,» sa den colombianske presidenten Iván Duque, som ikke sparer på superlativer, på en pressekonferanse lørdag (lokal tid). «Det kan bare sammenlignes med tilfellet med Pablo Escobar på 90 -tallet».

Den legendariske narkotikaherren, hvis navn fremdeles høres ut som Donnerhall i Colombia, døde i 1993 under en politiaksjon på taket i Medellín. Úsaga, bedre kjent som «Otoniel», ble arrestert i gjemmestedet i jungelen i Uraba -regionen nordvest i landet, vist i offentlige håndjern og ført til Bogota med helikopter.

««Otoniel» var den mest fryktede narkotikaherren i verden, en morder på lokale politifolk, soldater og aktivister, og han rekrutterte barn,» sa den colombianske presidenten Duque på pressekonferansen. Hans arrestasjon ville bety slutten på Gulf -klanen. På samme tid ba Duque, en hardliner, de gjenværende medlemmene om å møte eller «føle lovens fulle vekt.»

Úsuga ble tatt til fange etter nesten ti år, i løpet av denne tiden ble han jaktet av en spesiell enhet av sikkerhetsstyrkene mellom luksuriøst liv og konstant bytte av plassering, ofte i jungelen. Mer enn 500 medlemmer av hæren, politi og påtalemyndighet i Colombia, så vel som i USA og Storbritannia, var involvert i informasjonen i «Osiris» -operasjonen, som til slutt førte til at han ble arrestert.

For ledetrådene som førte til hans posisjon og arrestasjon, var det oppdaget opptil tre milliarder pesos, tilsvarende 700 000 euro, i Colombia. Den amerikanske regjeringen hadde tilbudt fem milliarder dollar for det. I tillegg til narkotikahandel, er 50-åringen også anklaget for drap, utpressing, kidnapping, konspirasjon og rekruttering av mindreårige. Ifølge Duque er det utleveringsforespørsler mot ham.

Hans «Clan del Golfo», født av høyreorienterte paramilitære grupper, er en av de sterkeste narkotikaorganisasjonene i Colombia, ansvarlig for tonnevis av kokainsmugling, spesielt i Sentral- og Nord-Amerika. Han er også involvert i ulovlig gruvedrift og utpressing og er ansvarlig for mange drap og utkastelser.

Colombia har lidd borgerkrig mellom de væpnede styrkene, venstreorienterte geriljagrupper og høyreparamilitære i mer enn 50 år. Mer enn 220 000 mennesker har blitt drept og millioner har blitt fordrevet i Colombia. Den største opprørsorganisasjonen, Farc, signerte en fredsavtale med regjeringen i 2016.

Siden den gang har sikkerhetssituasjonen i det søramerikanske landet blitt bedre. Men fred er skjør fem år etter avtalen: den lille ELN geriljagruppen er fremdeles aktiv; Tusenvis av tidligere FARC -krigere og kriminelle fagforeninger som Gulf -klanen, som har våget seg inn i det skapte tomrommet, er også engasjert i væpnede kamper med hverandre, med politiet og militæret.

© dpa-infocom, dpa: 211024-99-712174 / 4

Related Videos

Leave a Comment