Home » Melding fra Haaland og Norge: modigere enn resten av bransjen – sport

Melding fra Haaland og Norge: modigere enn resten av bransjen – sport

by Russell Crowe

I sin unge karriere har Erling Haaland ofte vakt oppmerksomhet som en forward med potensial for prestasjoner i verdensklasse, men fortsatt sjelden som en idrettsutøver med meninger om samfunnspolitiske spørsmål eller som en lidenskapelig retoriker generelt. Svarene hans i de vanlige intervjuene etter kampen er for det meste knappe, og referanser til hans off-pitch-interesser i sosiale nettverk har så langt vært av en ganske dagligdags karakter. I denne forbindelse er det bemerkelsesverdig at 20 år gamle Haaland sammen med kollegene fra det norske landslaget har vist et dristigere standpunkt i en av de viktigste sportspolitiske sakene i samtiden enn hele fotballbransjen har gjort. så langt er. var i stand til – og nå har han også funnet sine imitatorer i de tyske nasjonale spillerne Has.

«Menneskerettigheter – på og utenfor banen» sto det svart på de hvite skjortene de norske landslagsspillerne hadde på seg før 3-0-seieren mot Gibraltar onsdag. Det var den første dagen for kvalifiseringen til VM i Qatar i 2022, og ordene sendte en melding til vertslandet, som fortsatt blir kritisert for brudd på menneskerettighetene. Torsdag fulgte aksjoner fra det tyske landslaget før kampen mot Island: «MENNESKERETTIGHETER», et brev for hver spiller av de elleve startende, ble skrevet med hvite bokstaver på svart bakgrunn på skjortene under nasjonalsangen.

– Vi ønsker å fokusere på de tingene som har vært diskutert på forhånd, og det ville gutta også gjøre, sa Norge-trener Stale Solbakken. For ham «henger sport og politikk sammen», forklarte han, og idretten er i stand til å «sende en melding». Treneren hadde allerede på forhånd varslet at han ville legge press på FIFAs verdensforbund for å fremstå som tøffere mot Qatar. Og dette presset er nå kanskje enda større på grunn av tyskernes uanmeldte aksjon.

Mens menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International sa i en ny vurdering tidligere denne uken at de positive reformene de siste årene i Qatar har blitt «altfor ofte dårlig implementert», noe som har resultert i at tusenvis av migrantarbeidere «fortsatt blir utnyttet og misbrukt», understreker FIFA vanligvis. fremgangen «initiert av prisen i 2010. DFB har kalt tildelingen av turneringen i ørkenen en problematisk avgjørelse i mange henseender, men så langt har den gjemt seg komfortabelt bak favorittfraser. betydningsfulle som den for å diskutere intensivt menneskerettighetssituasjonen i hovedkvarteret.

Og nå? Gjør to handlinger i det minste et visst håp om bevegelse i saken. Selv gjennom historien om dens opprinnelse. Nordmennenes initiativ, med all respekt, skyldes ikke bare holdningen til spillerne som hadde på seg skjortene. I flere uker i Norge har det vært snakk om en mulig boikott av fotball-VM, som nå støttes av flere toppklubber og mange fans. Boikottoppfordringen ble initiert av klubbsjef Öyvind Alapnes i klubben Tromsö IL, som raskt fant støtte. Det norske landslaget ønsker å konkurrere i Qatar om de kvalifiserer seg, men spillerne har akseptert debatten.

I Tyskland er de en del av støttespillerne som oppfordrer til boikott. Og landslaget har i hvert fall ikke ignorert ham.

Related Videos

Leave a Comment